Students Sihame

“I’m the king. The king of dreams.” Onverwachts nodigde Sihame El Kaouakibi haar broer Youssef uit op het podium en in slam poetry stijl getuigde hij over discriminatie op school en hoe hij van drop out door middel van dans en muziek zijn stem terugvond en zijn verhaal maakt. “I’m the king now” en de zaal geloofde hem.

Les 1: Gedeeld leiderschap is het verschil opzoeken

Sihame toonde een foto van onze huidige regeringsploeg. “Meer dan 80 % van de jeugd in de grootsteden onder de 10 jaar is gekleurd.  En dit zijn onze leiders. Het is hoog tijd dat we kleurenblind worden.” Toen op het einde van de gathering de leerlingen toerisme van het atheneum op het podium sprongen en trots met Paolo Gallo, Sihame en Youssef op de foto gingen zagen we hoe de nextgen leaders er uit zullen zien. Gedeeld leiderschap heeft alles te maken met het versterken van verschillen en het vraagt durf en moed van de leiders aan de top om plaats te maken voor de aanstormende jeugd en hen te coachen.

Les 2: Leiderschap is creatief omgaan met beperkingen

Proffen Pearce & Manz waren onderhoudend en helder over hun integrale kijk op leiderschap: katalyserende leiders, gedeeld leiderschap in teams, zelfleiderschap en sociaal verantwoordelijkheid. Maar het was toen Dries Depoorter op het podium sprong en enthousiast vertelde over zijn digitale kunstwerken dat het vuur van inspiratie aanwakkerde. Projecten als Tinder In, Scratch Tickets, Die with me, 24h Soundwave passeerden de revue in een rottempo. Stuk voor stuk verhalen van ‘just do it’ en met elke vorm van feedback aan de slag gaan. Ook feedback in de vorm van dreigingen met rechtszaken, illegale kopies, negatieve mails van de Apple’s van deze wereld. Leiderschap is creatief omgaan met beperkingen, blijven creëren. Idem voor Sihame en haar stories over Let’s Go Urban. Idem voor Bert Brugghemans met zijn straf verhaal over leiderschap vanuit het paradigma van chaos en crisis.

Les 3. Wat is jouw kompas?

Het is niet ondernemerschap om het ondernemerschap. En het is niet leiderschap om het leiderschap. Het is het moreel kompas dat telt. Paolo Gallo, voormalig CHRO van WEF en World Bank, vertelde onder andere het verhaal van Ngozi Okonjo-Iweala, voormalig managing director van de World Bank en minister van financiën in Nigeria, waar ze vocht tegen de corruptie, tot zelfs op het punt dat haar moeder gekidnapt en met de dood bedreigd werd. Ze belde haar vader op en die stelde haar de vraag naar haar missie. Voor de camera’s zei ze tegen de kidnappers: “You can kill her and I will get you.” Haar moeder kon uiteindelijk ontsnappen. Het was een beklijvend slot van de gathering. Na de verhalen over gedeeld leiderschap. De vele workshops. De bezielende speech van Sihame. De simpele vraag: wat is jouw kompas?

Meer weten over leiderschap?

Ontdek onze  leiderschapsprogramma's

Topics: Leadership