NL

8 boeken voor onder de kerstboom

kerstboom.jpgOnze Thought Leaders hebben elk een boek aangehaald waarvan zij denken dat andere mensen ze moeten lezen. Het zijn heel uiteenlopende werken: van gedichtenbundels tot filosofische literatuur. Wij hopen dat je wat inspiratie kan opdoen in deze lijst voor de jaarlijkse eindejaarscadeaus.

 

 


1. Jan Weiler, Maria, ihm schmeckt’s nicht! (2003)
Decaan Paul Matthyssens

boekentip1.jpgItalië en de Italiaanse cultuur houden mij erg bezig. Maria, ihm schmeckt’s nicht is een boek over de ervaringen en verwondering van een Duitser die met een Zuid-Italiaanse huwt en voor het eerst met de (uitgebreide) familie kennismaakt tijdens een lange vakantie aan zee. Een ander boek over Italië dat ik aanraad is Intermezzo Italiano (2013) van Thomas Siffer. Het is een non-fictiewerk over Siffer zelf, die een topfunctie overboord gooit voor een soort sabbatical in Zuid-Italië in een wat schabouwelijk dorp. Hij brengt op de lezer een dubbel gevoel over: enerzijds ergernis over wat niet loopt en anderzijds de vreugde over hoe mooi het dolce far niente kan zijn.


 

2. Ronald Giphart & Mark van Vugt, Mismatch (2016)
Lars Moratis, Thought Leader Corporate Social Responsibility

boekentip2.jpgEr bestaat een mismatch tussen het menselijk brein (dat over een zeer lange periode slechts weinig is veranderd) en de omgeving waar de mens in leeft (die in heel korte periode heel snel is veranderd). Voor duurzaamheid betekent dit dat we complexe maatschappelijke vraagstukken, zoals klimaatverandering, proberen op te lossen met een ‘Stenen Tijdperk-brein’. Dat is op zijn best gezegd een tamelijk lastige opgave, omdat we evolutionair voor andere omgevingen geprogrammeerd zijn. De vragen die dit boek oproept, luiden: kunnen we deze mismatch opheffen? Of er in ieder geval op een zinvolle manier mee werken? Uiteindelijk lijkt dat te kunnen, maar daar moeten we dan wel creatieve oplossingen voor verzinnen.

3. Martha Nussbaum, Woede en vergeving (2016)
Koen Marichal, Thought Leader Leadership

boekentip3.jpgIk lees op dit moment boeken die mij helpen begrijpen wat er in de wereld gebeurt en hoe ik me daarin dien te gedragen. Ik heb Martha Nussbaums boek Die nieuwe religieuze intolerantie verslonden in de zomer en haar nieuwste, Woede en vergeving, ligt zeker onder mijn kerstboom. Ze schrijft toegankelijk en geestig zonder in platitudes te vervallen. Haar blik is ruim en ze springt met gemak heen en weer tussen de grote ideeën van de Griekse filosofen en de actuele samenlevingsvraagstukken. Een ideaal tegengewicht voor de waan van de dag en het rationele van de managementwetenschappen.4. Jeremy Rifkin, The Zero Marginal Cost Society (2014)
Dorinela Munteanu, Thought Leader International Business

boekentip4.jpgDoor de technologie en het opkomende Internet of Things nemen de kosten om een bijkomend product te maken af en worden ze gereduceerd tot bijna ‘0’, wat verdere goederen en diensten ‘bijna gratis’ maakt. Hoe en welke bedrijven maken dan nog winst in het tijdperk van Common Goods? Hoe kan nog geïnvesteerd worden in ontwikkeling van producten? Dit boek geeft geen finale antwoorden, maar prikkelt met een aantal voorbeelden en doet je vooral vragen stellen en reflecteren over onze huidige verdienmodellen en de technologische revolutie die wij meemaken. Ik vind het boek boeiend door mijn ervaring met verschillende economische systemen over de hele wereld en mijn nieuwsgierigheid naar nieuwe mogelijke organisatievormen en verdienmodellen wereldwijd.

5. Toon Tellegen, Ik denk (2014)
Ans De Vos, Thought Leader HR & Organizational Development

boekentip5.jpgMijn drie favoriete boeken van het moment zijn geen echte boeken, maar drie gedichtenbundels van Toon Tellegen die prachtig geïllustreerd zijn door Ingrid Godon. Ik moet, ik denk en Ik wou zijn toegankelijk voor kinderen én volwassenen met teksten die aanzetten tot reflectie over je eigen “kunnen, willen, moeten”. Dat past mooi bij onze missie-pijler “self-awareness” en is ook de kern van wat we met het Leadership & Career Development Track (LCDT) in de FT-masters beogen.

 

 

6. Maud Vanhauwaert, Ik ben mogelijk (2001)
Maka De Lameillieure, Thought Leader Business Design & Innovation

step0001.jpgIk raad dit boek aan aan iedereen die eens met een andere bril naar de wereld wil kijken. Maud heeft een eigenzinnige, licht surreële kijk op alledaagse dingen. Met rake beelden schetst ze portretten van allerlei figuren die hun plaats in het leven zoeken. Verrassende formuleringen en combinaties van inzichten zijn volop in dit debuut te vinden. Ik vind het mooi dat zij op een relativerende manier naar zichzelf en haar gedichten kijkt. Ze laat ook altijd plaats voor de interpretatie van haar lezer: de gaten in haar gedichten moeten door onze fantasie worden gevuld.

 

7. Philippe Bailleur, Trauma in organisaties (2016)
Vincent Molly, Thought Leader Family Business

boekentip6.jpgDit boek is nog maar pas gepubliceerd op 6 december, en ik was op de lanceringsavond ervan. Het is een boek dat mij bijzonder raakt omdat het om een thema gaat waar ontzettend veel organisaties mee geconfronteerd worden. Het kan zo’n grote impact hebben op het hele organisatiesysteem, waardoor alles vastloopt, maar waarmee nauwelijks aan de slag wordt gegaan. Een uniek boek dat ook in een internationale context iets bijzonders is. Ongetwijfeld een thema waar we in de toekomst nog veel over zullen lezen.

 

 

8. Karel Capek, Oorlog met de salamanders (1936)
Sofie Jacobs, Thought Leader Creative Industries

boekentip8.jpgAfgelopen zomer heb ik 'Oorlog met de salamanders' van Karel Capek gelezen. Het is al een oud boek en het heeft veel indruk op me gemaakt. Het is nog niet zo lang geleden in het Nederlands vertaald. Ik vind het een pareltje, een ietwat bevreemdend boek dat op een hilarische manier afrekent met de politiek van die tijd (nationaal-socialisme) en vooral ook het kapitalisme. Het verhaal wordt bovendien verteld vanuit verschillende invalshoeken. Plot: de ontdekking van een nieuwe diersoort leidt tot grote exploitatie, en uiteindelijk door hoogmoed tot de vernietiging van de mensheid. Het is een boek dat niet echt in de schijnwerpers staat, en waaruit George Orwell bijvoorbeeld inspiratie haalde voor Animal Farm. 

 

Meer tips?