NL

Hedendaagse mythes in Publiek Management

Public & Social Profit sector

Overheid9.jpg

Prof. Dr. Nathalie Vallet broedt, naar eigen zeggen, al jaren op een ei. En ei over de mythes in publiek management. Met haar artikel, dat wordt gepubliceerd in een speciale editie van het Vlaams Tijdschrift voor Overheidsmanagement (VTOM), heeft ze haar ei gelegd.  Het symposium ‘Overheid of Overhead?’ ter gelegenheid van 75 jaar Master in Publiek Management, was voor Prof. Dr. Nathalie Vallet ongetwijfeld de perfecte gelegenheid om de mythes onder de aandacht te brengen.

 Wanneer begint die sessie over mythes in publiek management? Daar wil ik zeker niets van missen!” 
- Deelneemster Nadia

Vallet vindt het essentieel dat er op het bestaan van die mythes wordt gewezen. Haar economische achtergrond en eigen ervaringen brengt ze meermaals ter sprake. Regelmatig wordt haar theorie gestaafd met duidelijke voorbeelden uit haar onderzoek en dagelijks leven. “We zouden ongetwijfeld een hele middag met haar over de mythes in publiek management kunnen spreken.”

In deze sessie werden drie mythes aangehaald. Ten eerste de mythe van de superieure profitsector: de mythe dat de praktijken uit de profitsector, die gericht zijn op het behalen van zo veel mogelijk winst, toe te passen zijn in de publieke sector, die het algemeen belang van iedereen behartigd. Ten tweede de mythe over de onfeilbare volkomen vrije markt: de overheid moet in nagenoeg alle situaties zorgen voor de nodige correcties. Ten slotte haalde ze de mythe van het verheven klassiek rationeel managementmodel aan. Er wordt te vaak uitgegaan van de rationele mens en een voorspelbare stabiele omgeving met eenvoudige producten. Voor het managen van organisaties dient rekening te worden gehouden met de variatie, complexiteit en dynamiek van de organisatie.

Benieuwd naar álle sessies van het overheidsymposium? Lees ze hier!