future of work.png

Werk neemt langzaamaan een andere positie in in ons leven en als gevolg daarvan gaan steeds meer mensen vier vijfde werken. Prof. dr. Bart Crambé (Expertisecentrum Next Generatation Work) en andere deskundigen bespraken het in ‘zeno.’ (bijlage van De Morgen) in ‘Voltijds werken is zó jaren 90 – Jongeren kiezen almaar vaker voor vier vijfde en meer vrije tijd’. Cambré: “Er is iets aan het veranderen.”

Vooral de jongere generatie vindt de balans tussen werk en vrije tijd belangrijk, blijkt uit het artikel. Maar het is meer dan een nieuwe beweging, in de afgelopen 15 jaar verdubbelde het aantal mensen dat vier vijfde werkt. Dat is niet alleen meer een patroon dat we bij vrouwen zien, ook mannen werken vaker deeltijds. Zo werkten in 1999 nog 29.000 mannen vier vijfde en zijn dat er nu al drie keer zo veel. Ook het algemene cijfer is veelzeggend, in 1983 werkte nog 91 procent voltijds, tegenover 73 procent vorig jaar.

De ratrace

Een van de belangrijkste redenen is dat jongeren minder belang hechten aan de hoogte van hun loon. Natuurlijk is genoeg geld verdienen belangrijk, maar ervaring opdoen en een bepaalde mate van vrijheid zijn minstens zo belangrijk. Ook kijkt de nieuwe generatie oplettend naar wat er om hen heen gebeurt. Ze zien dat veel mensen zich in hun werk storten en het uiteindelijk pas ‘rustiger aan gaan doen’ als ze een burn-out of lichte hartaanval hebben gehad. Voorkomen is beter dan genezen. Cambré: "We moeten met meer, langer en met goesting werken. Dat wijzigt onze houding over de plaats die werk inneemt in ons leven. De ratrace is niet meer vol te houden."

Zal deze trend zich voortzetten? En wat betekent dat dan voor de fulltime loopbaan? Net als de andere experts vindt Cambré het zeker plausibel dat deeltijds werken de norm wordt, maar hij is wel kritisch. "Puur wetenschappelijk kunnen we nog niets hard maken, maar het is goed mogelijk dat het meer hybride wordt. Zeker bij de dertigers tot vijftigers met opgroeiende kinderen."

Een ander belangrijk punt is natuurlijk dat niet iedereen het zich (financieel) kan permitteren om deeltijds te werken. Vooral voor freelancers is minder werken makkelijker in te plannen en in sommige beroepen is het makkelijker om op de helft van de dag weg te gaan dan in andere. Ook binnen kleinere bedrijven is het eenvoudiger om tot een compromis te komen. Maar het financiële aspect is daarbij ook zeker van belang: we moeten echt opletten dat we hier geen nieuwe ongelijkheid creëren.

Bedrijven hebben inmiddels in de gaten dat er wat aan het veranderen is en zoeken naar manieren om het leven van de werknemer makkelijker te maken. "De kleine kmo's, het gros van ons economische weefsel, doen dat al lang informeel. Als je maar met zes bent, dan regel je makkelijk onderling iets wanneer iemand de kinderen moet gaan afhalen. Het zijn de grote organisaties die volop aan het zoeken zijn."

Het gaat namelijk niet alleen om de wensen van de jongere generatie, ook de automatisering zal daaraan bijdragen. Zal minder werken tot meer werkgelegenheid bijdragen? "In theorie zou het tot meer vacatures moeten leiden. Tegelijk verandert de demografie en zet ook de automatisering zich door, waardoor sommige jobs voor een deel verdwijnen. Een functie die nu voltijds wordt ingevuld kan zo evolueren naar 70 procent. Al die processen werken op en tegen elkaar in. Wat dat uiteindelijk oplevert, weten we nog niet."

Future of Work

Door langer moeten werken, robotisering, digitalisering, informatisering en veranderende noden, eisen en normen van werknemers ligt er voor de gemiddelde organisatie een heel pak uitdagingen. Voor deze toekomstige uitdagingen hebben we het nieuwe programma Future of Work gecreëerd, waarin we ons concentreren op de impact van het aansturen van medewerkers in de eigen organisatie. In 6 dagen ontwikkel je een actuele en toekomstgerichte visie en ontdek je hoe je deze kan implementeren. Zo neem je een voorsprong naar het Future Proof People Management in jouw organisatie.

Ontdek Future of Work!