NL

‘Handel als een leider en ga vooraan zitten’, inzichten uit de Masterclass Leadership

Human Resources

Masterclass Leadership 1.jpgOp een warme donderdagochtend 15 juni heette Timothy Vermeir van HR Square ons welkom op onze Masterclass Leadership in Brussel. In de catacomben van BNP Paribas Fortis werden we naar de ‘de rode zaal’ geleid alwaar we getrakteerd werden op vernieuwende leiderschapsinzichten van Koen Marichal, Jesse Segers en de matador van het leiderschap, Herminia Ibarra.

DEEL IDe kleren van de leider – 19 inzichten in leiderschap

Masterclass Leadership 2.jpgKoen Marichal presenteert het nieuwe boek ‘De kleren van de leider’ dat een herwerking is van het boek ‘De leider in de spiegel’. Nog altijd 19 inzichten (thoughts) over leiderschap, maar verreikt met veel nieuwe inzichten. Zoals een deelnemer van Thomas More ons in de pauze toevertrouwt: “het eerste boek was meer highlevel en nu wordt het steeds reëler.” Dat aspect wordt door Koen tijdens zijn uitleg ook bevestigd. “Ten op zichte van vier jaar geleden zijn we nu veel meer bekend met fenomenen als Blockchain, sustainability, etc. Vier jaar geleden moesten we de verandering nog aangaan, nu zitten we er middenin.”

So you think you can lead?

Masterclass Leadership 10.jpgNa de introductie is het tijd om de leiders in de zaal wat uit te dagen op hun leiderschap. ‘Als je je leiderschap moest presenteren voor een jury, hoe zou je dit dan doen?’ Aan de hand van een aantal deelopdrachten wordt de deelnemers gevraagd hun bevindingen op hun scorecard bij te houden. Een van de deelopdrachten omvat het scoren van de 19 thoughts op hun eigen leiderschap. In hoeverre sluit bijvoorbeeld thought 1 aan op jouw leiderschap en welke thoughts zijn dus kenmerkend voor jouw stijl?

Vervolgens worden we uitgenodigd om met de buurman te bespreken hoe we onszelf dus zouden presenteren. Koen legt uit dat wat jij aan te bieden hebt als leider niet per se is wat de context vraagt. Het gaat niet om het respresenteren van al die 19 thoughts, maar om wat de organisatie nodig heeft.

Masterclass Leadership 4.jpg

Ga langs de verschillende issues die van jou verwacht worden als manager in jouw organisatie. Wat is de belangrijkste uitdaging? Dit aspect benoemt het ‘waarom’ van je leiderschap. Hoe zou de organisatie eruit zien als dit allemaal zou werken zoals het zou moeten?

Ten slotte kiezen de leiders de 2 belangrijkste thoughts uit en bekijken ze deze op de kaartjes in het uitgedeelde kaartendoosje. Op de achterkant staat wat inspiratie in hoe je die uitdaging kunt aangaan. De aanwezigen mogen vervolgens noteren hoe zij die uitdagingen zouden willen aangaan.

 

DEEL IIHandel als een leider, denk als een leider

Masterclass Leadership 7.jpgNa de pauze is het dan tijd voor de veelgeprezen Herminia Ibarra van Insead, gepresenteerd door Jesse Segers. Twee jaar geleden schreef Ibarra ‘Act like a leader, think like a leader’ naar aanleiding van haar academische onderzoek. Rond dit onderwerp organiseert ze lezingen. Wanneer Ibarra het podium neemt, windt ze er geen doekjes om. “Ik was al vergeten dat het hier zo werkt. In de Verenigde Staten zouden mensen de beste plekken, die vooraan, nemen. Hier gaat men vanuit angst op de achterste rij zitten, waardoor de voorste rijen leeg blijven. Vreemd gegeven.”

Masterclass Leadership 6.jpgIbarra geeft echter toe dat zij het ook niet altijd makkelijk heeft gehad in voor een zaal te staan. Haar studenten vonden haar als jonge onervaren academica, zonder kennis van business, niet bepaald interessant. “I worked very hard, but still I got negative reactions. An honest colleague once told me: ‘It has nothing to do with the content. You just need to own the room or you won’t be able to do anything with this group. You should stand at the front, away from the desk.’”

Masterclass Leadership 5.jpgIbarra toont zich met veel anekdotes en voorbeelden een begenadigd storyteller. Ze loopt door de zaal en toont wat ze zegt: “Doe alsof je een hond bent en baken je territorium af. Loop naar de mensen die denken dat ze niet met je geconfronteerd zullen worden. Kijk wat ze aan het doen zijn. Je moet moeite doen om een relatie te creëren en om een gesprek aan te gaan.” Dat het werkt, blijkt meteen, vanaf dat Ibarra haar territorium markeert en onze Belgische verlegenheid ontregelt, zit de hele zaal op het puntje van haar stoel. Ibarra’s keynote concentreert zich op de 3 centrale aspecten van haar boek.

 1. Redefine your job
 2. Redefine your network
 3. Redefine your self

 

19 inzichten van Herminia Ibarra

 1. Wat je hier gebracht heeft, brengt je nu niet meer verder.
 2. Om leiderschap op te voeren, moet je leren te denken als een leider.
 3. De enige manier waarop je je denkwijze kan veranderen, is door andere dingen doen.
 4. Denk eens na hoe je daadwerkelijk je tijd besteedt in plaats van waar je mee denkt bezig te zijn.
 5. Een nieuwe denkwijze vereist 3 zaken: nieuwe manieren waarop je je werk uitoefent (je job), nieuwe relaties (je netwerk) en nieuwe manieren waarop je met andere mensen in verbinding staat en met hen kan omgaan (jezelf).
 6. Duurzame verandering in je leiderschapsvaardigheden vereist verschuivingen in alle delen van de driepoot.
 7. Door succes ontstaan er competentievalkuilen. We vallen in een competentievalkuil wanneer er zich drie dingen voordoen:
  - Je geniet van hetgeen je goed doet, dus doe je datgene meer en word je er beter in.
  - Wanneer je meer tijd besteed aan datgene dat je het best kan, spendeer je minder tijd aan het leren van andere dingen die ook belangrijk zijn.
  - Na verloop van tijd wordt de tijd, die je investeert in nieuwe dingen leren, kostbaarder.
 8. Wanneer je transitie naar leiderschap aanvang neemt, wordt netwerken buiten je organisatie, team en nauwe banden een belangrijke levensader voor de persoon die je zal worden.
 9. Onze menselijke aard maakt dat we bij elke ontmoeting afwegen: ‘is zoals ik’ of ‘is niet zoals ik’ en daarop baseren we onze mogelijke klik op zakelijk vlak.
 10. Als je dingen overlaat aan het geluk en aan natuurlijke chemie, wordt je netwerk narcistisch en lui.
 11. Hoe krijg je meer zuurstof in je netwerk? Herhaal succesvolle relaties, maar blijf ze wel mixen met nieuwe contacten. Blijf samenwerken, maar niet steeds met dezelfde mensen.
 12. Met meer externe contacten kun je contact krijgen met meer onbereikbare zaken en kun je zelf ook als brug fungeren. Dan ben je echt waarde aan het toevoegen.
 13. Hoe krijg je een meer gediversifieerd netwerk? Maak er een prioriteit van. Stop mensen te volgen op sociale media die jou volgen, maar zoek naar nieuwe mogelijkheden. Breng mogelijkheden voor diversiteit in kaart.
 14. Mannen kunnen niet beter netwerken dan vrouwen of andersom, maar mannen kunnen hun gelijkwaardigheid makkelijker uitwisselen. Omdat er minder vrouwen op hoge niveaus vertegenwoordigd zijn, kunnen vrouwen die connectie minder makkelijk maken. We zijn immers altijd op zoek naar iemand ‘die op ons lijkt’.
 15. Vele van de typische uitdagingen die leiderschap met zich meebrengt, zorgen ervoor dat mensen zich nep voelen: ze moeten een nieuwe rol opnemen, hun ideeën verkopen, omgaan met hogergeplaatsten, in een vreemde cultuur werken en leren uit negatieve feedback.
 16. Kameleons vertrouwen op hun gedaanteverwisseling om zich aan te passen aan elke nieuwe situatie; true-to-selfers daarentegen voelen zich nep wanneer ze gevraagd worden om zich buiten hun comfortzone te begeven.
 17. Authenticiteitsvalkuilen zorgen ervoor dat je in de problemen komt wanneer je als leider wil optreden, want wat jij aanvoelt als je authentieke zelf is je oude zelf, die je net probeert los te laten.
 18. Een grotere leiderschapsrol spelen is geen eenmalig gebeuren; het is een proces dat tijd vraagt vooraleer het zijn vruchten afwerpt. Het is een transitie die gebouwd is op verschillende kleine veranderingen.
 19. De meeste methodes om verandering te bewerkstelligen, vragen je te beginnen met het einde in gedachten – het verwachte resultaat. Maar in de werkelijkheid kom je pas gedurende het proces te weten welk soort leider je wilt zijn.

Masterclass Leadership 8.jpgNa een aantal stevige uurtjes herdefiniëring van leiderschap is er nog ruimte voor wat vragen. Die concentreren zich rond ‘wat is voor jou een leider?’ en ‘hoe ziet voor jouw authentiek leiderschap eruit?’. Ibarra concludeert haar lezing met het advies dat je als leider moet experimenteren zodat je een goed rolmodel kunt zijn in je organisatie.Wil jij ook uitgedaagd worden op je leiderschap? Je vindt alle inspiratie in het boek ‘De kleren van de leider’ en je kunt het ondervinden in de bijbehorende workshop.

Ontdek het hier!