3 tips om in het digitale tijdperk te stappen

Leading Digital Transformation

160330_BITM_Klaar_voor_het_digitale_tijdperk_header.jpg

We leven in een digitale wereld, we betalen met plastic in de winkel of maken via internet geld over. Vakanties en vliegtickets kopen we al jaren niet in een winkel, maar op het web. De hotelbranche heeft last van internet initiatieven zoals AirBnB en taxidiensten online aanbieden staat behoorlijk ter discussie. Aan de balie van een Gents hotel vinden we mensen en een robot voor het inchecken, is het een zegen of een vloek? De wereld wordt steeds digitaler en die ontwikkeling is niet te stoppen. Laten we er een zegen van maken.

1. Integreer online met offline beleving

Ook binnen bedrijven is de digitale revolutie in volle gang. Namen vroeger de computers het werk van klerken over en deden robots eenvoudige handelingen aan de lopende band, tegenwoordig worden hele bedrijfsprocessen geautomatiseerd. Als je een artikel in een webwinkel koopt, zal de facturatie automatisch gaan. Ook het artikel oppakken in het warehouse en de verzending klaarzetten is geautomatiseerd. Bedrijven besparen veel geld en de consument krijgt er een snelle en foutloze levering voor terug.

Innovatieve winkels integreren de web winkel met de fysieke store. Bedrijven als Coolblue zijn er sterk in en ook IKEA gaat die kant op. Beleving in de winkel en beleving op het web worden samengenomen. Nieuwe diensten ontstaan, zoals bij AkzoNobel waar met de verfapplicatie muren virtueel op de mobiel geverfd kunnen worden alvorens de verf te bestellen.

2. Creëer een wendbare IT-architectuur

Als organisaties veranderen, veranderen de structuren en processen. De architectuur van de onderneming dient aangepast te worden en beslissingsstructuren veranderen. Veel beslissingen zullen door systemen genomen gaan worden en het bewaken van de risico’s binnen die systemen is een nieuwe functie. Systemen zullen robuust en wendbaar moeten opereren, dat lijkt een tegenstelling, maar is een kwestie van ontwerpen. Door goede governance structuren en wendbare architectuur kunnen bedrijven klaar zijn voor het digitale tijdperk. Maar dan zijn er wel mensen nodig die de technologische trends op hun waarde kunnen inschatten en kunnen vertalen naar business kansen. Dan heb je experts en managers nodig die de business en de (informatie) technologie begrijpen, de zogenaamde dual thinkers.

3. Word een 'Dual Thinker'

Mijn vader leerde me dat iemand met een hamer in alles een spijker zag. Hij toonde me dat een gereedschapskist gevuld moet zijn om het juiste gereedschap te kiezen. Ik leerde mezelf om te gaan met de beperkingen van een gereedschapskist en te zoeken naar creatieve oplossingen bij een nieuwe klus. Als technologie en maatschappij samenkomen in een opleiding, ontstaan er nieuwe ideeën. Als business en IT in masteropleidingen worden aangeboden, ontstaan dual thinkers. Dit brengen mensen buiten hun comfort zone, stimuleert ze tot innovatie en creëert open-minded ‘people’ die de veranderingen zien aankomen en erop kunnen anticiperen met nieuwe diensten of producten.

Ontdek onze executive Leading Digital Transformation programma’s. Daarin leiden we executives op om de brug tussen Business en IT te kunnen leggen.

Ontdek de opleidingen

New Call-to-action