NL

Middle managers of middle leaders? - 4: De buitenkant van leiderschap

Human Resources

160523_L4MM_MiniclassPART_1_header.jpg

Ben je als middle manager een dynamo of een dinosaurus in je organisatie? Zorg je mee voor vernieuwing, speel je in op de nieuwe verwachtingen van medewerkers, klanten, leiders aan de top? Of hou je vast aan het succes van vandaag en streef je vooral controle, stabiliteit, duidelijkheid na?

Deze reeks toont je hoe middle management te ontwikkelen is tot middle leadership, en waarom dit noodzakelijk is voor de toekomst van middle management.


Waarom zouden middle managers leiderschap delen?

Gedeeld leiderschap stelt dat niet alle leiderschap van boven naar beneden moet gaan. Elkaar afwisselend leiden als gelijken is even goed leiderschap. Middle leaders hebben dit begrepen. Ten eerste stappen ze af van het idee dat zij continu als plichtsgetrouwe people managers voor hun mensen "moeten zorgen". Ze nemen hun medewerkers voor autonome volwassenen, nemen elk obstakel voor zelfsturend gedrag weg en moedigen elke vorm van gedeeld leiderschap aan.

Ten tweede ontwikkelen ze een collectieve identiteit, waarbij het minder draait om het geïsoleerd behalen van de eigen resultaten, maar om het samenwerken met collega's om collectieve doelen te bereiken. Ze beseffen dat de organisatie niet langer werkt met middle managers die hun eigen vakje inkleuren. Ze zoeken vanuit het algemene belang actief de medewerking met hun collega middle leaders en alle andere stakeholders. Ze hebben geen last van bezitterigheid.

 

Hoe zit het met teams?

Teams worden steeds meer de bouwstenen van organisaties. Middle leaders verstaan de kunst van het werken in teamverband en van de context te creëren voor teamwerk. Teams zijn er in alle soorten: productieteams, service teams, management teams, virtuele teams, stabiele teams enz. Ze hebben specifieke condities nodig om succesvol te zijn. Net zoals in leiderschap is er niet één formule voor alle teamwork.

Nog vaak associëren we teams met stabiliteit en homogeniteit: iedereen werkt vanuit groot vertrouwen samen voor een gemeenschappelijk doel. Alhoewel stabiliteit en homogeniteit de kwaliteit van teamwork verhogen, dragen ze ook risico's in zich: een gebrek aan creativiteit en flexibiliteit, bijvoorbeeld. Meer ondernemende teams zijn extern gericht. Ze zijn heterogeen samengesteld en lidmaatschap kan variëren in tijd en intensiteit. Conflicten en onzekerheid zijn inherent aan dit soort teamwork.

Prof. Dr. Jesse Segers en Prof. Koen Marichal leggen het belang van heterogene teams in de context van middle leadership uit in onderstaand filmpje.

Om meer te weten te komen over middle leadership en de noodzaak van evolutie voor middle management, kan je je inschrijven voor Leader Gathering. Met onder andere: Ish Ait Hamou, Gianpiero Petriglieri, Karin Heremans, Koen Marichal & Jesse Segers en vele anderen.

Join our gathering of leaders