NL

New kid on the Blog: Bert De Vos

Students & Alumni Real Estate

MRE blog.png

Het klasje van Bert De Vos is een bijzonder klasje. Vandaar dat Bert zijn MRE'ers graag eens zou voorstellen. In deze estafetterubriek 'New Kid on the Blog' stellen we de vragen die anders alleen 'bij Patje' gesteld worden. Wie zijn de mensen achter de Master in Real Estate Management? Bert trapt zelf af en geeft met een bijzondere videovraag het stokje door.


Wat is het leukste dat je in de MRE hebt meegemaakt?

“Ik blijf het merkwaardig vinden dat ieder jaar opnieuw een heuse community ontstaat onder de deelnemers van de MRE. Ambitieuze mensen die een drukke job en een sociaal leven koppelen aan een studie die geen 'wandeling in het park' is. Uit deze mix ontstaan vriendschappen die alles overstijgen en blijven duren. Ik vind het alvast een hele eer om telkens opnieuw deel te mogen uitmaken van zo’n scheppingsverhaal.”

  • Bert De Vos, de schepper.

Wat zijn je favoriete plekken in Antwerpen?

"Ik flaneer graag in de smalle straatjes en dan moet je de straatjes pakken die je anders niet neemt. De studentenbuurt is gezellig, de Seefhoek vind ik ook wel iets hebben, Sint-Andries is leuk en gebouwen als de Antwerpse Opera en De Roma zijn pareltjes."

De Vagant

Bert Vagant.jpg

“Een van mijn lievelingsplekken is café De Vagant. Wat ik heel fijn vind, is dat het een authentiek oud café is. Het leuke is dat iedereen bij iedereen zit en ook een gesprek begint met elkaar, en dat gebeurt veel te weinig. Hier snuffel ik graag met een Duvel en een jeneverke in mijn nieuwe boeken, of praat ik met mensen die ik niet ken. Hier komt een mens tot rust. Ze hebben ook een assertieve mooie zwarte kat."

Boekenwinkels

Bert Groene Waterman.jpg

"De boeken die ik daarvoor koop, haal ik graag in winkels met boeken. Boekenwinkels. Of het nu Fnac,  Standaard of Cronopio is, maakt mij weinig uit. Het moet wel wat karakter hebben en dat heeft de Groene Waterman bijvoorbeeld. Trouwens, wat verderop is de Kat. Nog zo’n heerlijke bruine kroeg. Boeken brengen rust.

Mimi's

Bert Mimi's.jpg

“Dat is een heel fijn Kretenzisch restaurantje, heerlijk tafelen in een ongekende gastvrijheid. 'Gigantis plaki' eet ik er het liefst. Ik krijg er nooit de wijn die ik bestel, er is altijd iets beters. Mimi is een geweldige gastheer, met een flinke hoek af. Als hij aan tafel komt zitten, wordt er heel wat afgepraat, over Star Wars bijvoorbeeld. Ondanks de Zuiderse en licht chaotische sfeer komt een mens ook hier tot rust."

Den Bosuil

Bert Den Antwerp"Gedaan met de rust. Nu een plek die een bijzondere plaats heeft in het hart van één van mijn alter ego’s. Het voetbalstadion van den Antwerp! Ik geef toe dat ik een die hard supporter ben van the Great Old. Niks rust, maar pure emotie. Antwerpen op zijn best."

 

Graspop

Bert Graspop.png

"Mijn all time favoriete plek in het universum is het metalfestival Graspop. Sinds het eerste uur ben ik metalfan. De Stenenhei in Dessel in een heilige wei, als ik de eerste dag toekom, kus ik het gras. Een plaats doordrongen van sfeer, vriendschap en uitstekende muziek. Bovendien een absolute aanrader voor iemand die op enkele dagen kilootjes wil bijkomen. Ieder jaar probeer ik iemand mee te nemen die dat nog nooit gedaan heeft. Ze blijven niet allemaal even lang. Je kunt er net als op de kermis eendjes vissen, maar die zijn dan allemaal zwart. Dat vind ik geweldig."

  • Bert De Vos, heavymetalfan op zoek naar rust.

Wat is je favoriete plekje op aarde?

Dat is een bergtop in Spaans Baskenland en die heet Gorbeia. Daar heb je een heel mooi zicht op het Noorden van Spanje. Het is daar soms berekoud, het is daar soms heet, en het vraagt een ernstige fysieke inspanning om erop te geraken, want dat is niet simpel. Maar dat is mijn favoriet plekje.”

Wat zou je doen als je de lotto wint?

“Wat je van mij zou mogen verwachten: beleggen in vastgoed, delen (sowieso). Maar vooral: emigreren, weg van hier. Het liefst naar dat Baskenland, Spanje.” 

  • Bert De Vos, de bon vivant.

Wat doe je het liefst in je vrije tijd?

“Lezen. Lezen doe ik het allerliefst, in de leeszetel in mijn bibliotheek. Ik ben leesverslaafd. Er gaat geen dag voorbij zonder dat ik met mijn neus in mijn boeken zit. Meestal lees ik zo’n zeven boeken tegelijkertijd. Soms is dat te veel, ik geef het toe. Maar er is nog zó veel te lezen….Ik kan ook geen boeken wegdoen. Dat komt door een animistisch trekje. Boeken hebben alle een persoonlijkheid. Zij hebben een leven. Dus hou ik die ook allemaal bij. Met de nodige ruimtelijke problemen erbij…”

Welke boeken kun je ons aanraden?

“Ik lees meerdere boeken tegelijk – meestal aan stuk of zes, zeven. Ik ben nu ‘The Empathic Civilization’ van Jeremy Rifkin aan het lezen, dat is serieuze turf. Ik ben ook ‘The Travelling Cats Chronicles’ van Hiro Arikawa aan het lezen, een Japans boek over een kat die met haar baasje door Japan rijdt. Het baasje wil van haar vanaf, maar het lukt niet. En waarom hij er vanaf wil, blijft mysterieus in het boek. Verder lees ik 'Chief Happiness Officer' van Elke Van Hoof, 'Death and Life of Great American Cities' van Jane Jacobs, 'The Day after Tomorrow' van Peter Hinssen en 'The Singularity is near' van Ray Kurzweil. Ten slotte beleef ik veel plezier aan 'A history of Heavy Metal' van Andrew O’Neill."

  • Bert De Vos, de boekenwurm.

Wat is jouw favoriete muziek?

“Ik luister graag naar metal, in al z’n vormen. Hoe harder, hoe liever. Ik ga heel graag naar metalconcerten, maar ik luister ook naar opera, gewoon klassieke muziek, soul, funk - alles kan - Vlaamse schlager, carnaval – kan er allemaal in. Bands die ik goed vind zijn bijvoorbeeld Suicidal Tendencies en Rammstein. En de band 'Mästürbätör' van mijn zoon vind ik wel leuk. Maar ik luister niet graag naar Metallica – dat is geen metal, dat is popmuziek.”

Heb je een tattoo?

“Ja. Die staat op mijn rechterschouder en heeft iets te maken met mijn metalfascinatie. Tattooshop Sinsin in de Kammenstraat is eigenlijk ook een van mijn favoriete plekken, al is het maar om een babbeltje te slaan."

Wat zijn jouw onhebbelijkheden?

“Mijn buren vinden dat ik een ochtendhumeur heb. Vooral als ik ’s ochtends de krant ga halen uit de brievenbus schijnt mijn buurvrouw dat een probleem te vinden, want dan is haar dag ook om zeep als zij mij de oprit over en weer ziet stappen. Een andere onhebbelijkheid van mij: ik haat Kerstmis en Oudjaar. Grondig. Ik ben daarom de nieuwe traditie gestart om  Oudjaar op de eerste zaterdag van februari te vieren."

Van welke kleine dingen kun je gelukkig worden?

“Van echt kleine prutskes. Dat kan zo’n oud koppeltje zijn op een bank in het park, dat kan een eekhoorntje zijn dat in een boom zit achteraan in de tuin. Echt simpele dingen.”

Met wie zou je weleens aan tafel willen zitten?

“De ötzi-man, daar zou ik wel eens een babbel willen mee hebben. Die schijnt tijdens zijn vlucht vermoord geweest zijn. Dus ik zou wel eens willen weten waarvoor die is gaan lopen. Ook Koningin Maxima komt in aanmerking. Die zou ik vragen waarom ze met een Hollander getrouwd is. Maar het liefst zou ik Angela Merkel spreken. Dan zou ik met haar zo eens over alledaagse dingen willen praten. Of zij graag spruitjes eet of zo van die dingen. Wat die in haar vrije tijd doet."

  • Bert De Vos, voor bijzondere gesprekken.

Met wie zou je niet op een onbewoond eiland willen zitten?

“Goh, amai ... Met een slang, want daar ben ik bang van, een paard, ben ik ook bang van, maar ook met een heleboel mensen, en in het bijzonder: Donald Trump. Nooit. Ik kan niet tegen zijn arrogantie en domheid.”

Heb je een stopwoordje?

“Ik zeg nogal vaak ‘schitterend’ blijkbaar.”

Wat is jouw mantra?

“Persoonlijk vind ik de parabel van de lege boot een goede les. Samengevat gaat het over een visser die met zijn bootje stroomopwaarts voor de avond nog in zijn dorp wil zijn om zijn vis te verkopen. Die kerel is verwoed aan het roeien en ziet vanuit de tegenovergestelde richting een bootje komen. Hij vreest dat die tegen hem zal gaan botsen, waardoor hij niet bereikt wat hij wil bereiken. Dus gaat hij rechtstaan in zijn bootje en begint hij te roepen, tieren en zwaaien met armen en benen zodat die andere boot uit de weg zou gaan. Uiteraard: ze botsen en hij is alles kwijt. Het straffe is, en dat is de parabel, dat die boot leeg is. Er zit niemand in die andere boot. Versta: je moet je eigen beslissingen nemen in het leven.”

  • Bert De Vos, de filosoof.

Als je met een vingerknip de wereld kon veranderen, wat zou je doen?

“Ik zou iedereen gelijk maken. In de zin van: geen ongelijkheid. Niet 1% die alles heeft, en 99% die het niet meer weet. Iedereen moet dezelfde mogelijkheden hebben en behouden. Dat zou ik doen.”

Maar wat zou Ana Maria doen?

 

Met deze vraag geeft Bert het stokje door aan Ana Maria Franken.
Wordt dus vervolgd!