NL

New kid on the blog: Johan Bel

Students & Alumni Real Estate

Botanic-1 Welkom in de Master in Real Estate

Het klasje van Bert De Vos is een bijzonder klasje. Daarom stelt Bert zijn MRE'ers graag aan jullie voor. In deze estafetterubriek 'New Kid on the Blog' stellen we de vragen die anders alleen 'bij Zeppos' gesteld worden. Wie zijn die studenten in de Master Real Estate? 

Gilles zijn vraag aan jou: Waar zie jij jezelf binnen 5 jaar?

Ik ben de “nestor” van de groep MRE2 studenten en kan in principe binnen 5 jaar reeds met pensioen gaan. Mijn idee is binnen 5 jaar enkel nog die dingen te doen die ik heel graag doe zowel professioneel als privé. Welke dingen dat zullen zijn, daar moet ik nog even over nadenken maar daar heb ik nog wel wat tijd voor... Ik zal zeker meer tijd vrijmaken voor mijn twee kleinkinderen.

Wat is het leukste dat je in de MRE hebt meegemaakt?

De reis naar Londen met professor Verhetsel was heel leerrijk en tegelijk ook ontzettend leuk. De sappige anekdotes houden we uiteraard voor de netwerkrecepties. Er zijn daar volgens mij blijvende vriendschappen ontstaan die de duur van de cursus zeker zullen overleven.

MRE community picture

Wat zijn je favoriete plekken in Antwerpen?

 1. Om te beginnen “uiteraard” het Hendrik Conscienceplein, mijn thuisadres. Het bruist elke dag op dit plein hoewel het tijdens de lockdown “ongezellig” rustig was. Het feit dat ikzelf naar een jezuïetencollege (Xaveriuscollege) ben geweest heeft hier waarschijnlijk mee te maken. De barokke Carolus Borromeuskerk is in mijn ogen één van de mooiste jezuïetenkerken ter wereld. Op onderstaande foto zie je me op het plein in de armen van “de man die zijn volk leerde lezen”, Hugo Claus deed me dit voor in 1966, zoek de 7 verschillen...
  Conscience
 2. De hele Sint-Andries wijk, vroeger gekend als “de parochie der miserie”, uitgegroeid van een arme volkswijk tot een bruisend (mode-)centrum. Achter de Sint-Andrieskerk vinden we nog het standbeeld van “Netje”, de hoofdfiguur uit het boek “Moeder waarom leven wij” van Lode Zielens , dat ons herinnert aan die harde tijden.
  Netje Andrieswijk Kloosterstraat-1
  Netje uit de parochie der miserie            Kloosterstraat

  Op Sint-Jansvliet (plein) aan de voetgangerstunnel zijn vele leuke plekjes te vinden, zeker in de zomer is daar wel altijd iets te zien of te beleven. Een wandeling in de gezellige Kloosterstraat (één van de toegangspoorten tot het centrum) met de vele (antiek)winkeltjes is telkens opnieuw een ontdekking.

 3. Den Botaniek (Kruidtuin) aan het Sint-Elisabethziekenhuis en vlakbij het Mechelseplein. In deze tuin, hoe klein ook, kan men even tot rust komen midden in de drukke stad en kan men genieten van de vele mooie planten en kruiden. En voor een lekkere lunch kan men terecht bij Het Gebaar. Binnenkort opent daar trouwens ook de Botanic Sanctuary: een 5-sterrenhotel met maar liefst vier gastronomische restaurants!
  Botanic
 4. Het park Noordkasteel vlakbij de toekomstige ligging van de Oosterweelknoop in de Scheldebocht. Een aantal ruïnes herinneren ons nog aan de aanwezigheid van een verdedigingsgordel rond Antwerpen. Het is mijn favoriete joggingplek en in de zomer kan je daar ontsnappen aan de drukte van de stad met een prachtig uitzicht op de skyline van Antwerpen.
  Scheldebocht-2

Wat is jouw favoriete gebouw in België en waarom?

Het lijkt wat chauvinistisch maar de gerenoveerde Handelsbeurs in Antwerpen is echt een parel geworden! We zijn daar met Kerstmis 2019 naar een kerstconcert geweest, dat was echt een streling voor oog en oor. De “moeder aller beurzen” is echt een bezoekje waard, ook voor een intiem “Handelsbeurs by Night diner” ...

Handelsbeurs JohanHandelsbeurs

Wat is je favoriete plekje op aarde?

Een moeilijke vraag want ik reis ontzettend graag en heb reeds vele favoriete plekjes ontdekt. Als ik er één moet noemen is dat misschien wel “Stellenbosch”, gelegen in de streek rond Kaapstad in Zuid-Afrika: een combinatie van geweldige uitzichten, indrukwekkende wijngaarden, mooie fietsroutes, aangename terrasjes en restaurants en meestal prachtig weer. Een stukje paradijs op aarde...

stellenbosch

Wat zou je doen als je de lotto wint?

“Ik antwoord niet op hypothetische vragen”, zou een beroemd oud-premier reageren. Naar één van mijn favoriete plekjes op aarde verhuizen of een mooie oldtimer kopen...
Ik weet echter niet of ik veel gelukkiger zou worden als ik plots heel veel geld zou hebben...

Wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Ik ben een veellezer, fictie en non-fictie. Daarnaast fiets ik graag (zowel sportief als toeristisch), jog ik af en toe en soms vind je me ook op de golfbaan. En, last but not least, reis ik graag en veel, er zijn nog zoveel mooie plekjes te ontdekken!

Welke boeken kun je ons aanraden? 

Dit is mijn favoriete vraag 😉
Van de onlangs verschenen boeken zou ik zeker het boek van Serge Simonart, 'Het Leven, en hoe het te leiden', aanraden voor de jeugd die nog zoekende is naar wat ze echt willen in het leven. Eén van de meest aangrijpende romans, gestoeld op echte feiten, is 'The Tattooist of Ausschwitz', onwaarschijnlijk wat een mens een andere medemens kan aandoen. Andere goed geschreven romans die me ontroerd hebben zijn 'Sprakeloos' van Tom Lanoye of 'Client E. Busken' van Jeroen Brouwers. Ik koop ook geregeld boeken om inspiratie uit te halen zoals bijvoorbeeld : 'Antifragility' van N. Taleb en de boeken van Paul Verhaeghe (klinisch psycholoog) met scherpe inzichten lees ik ook erg graag.
 

Wat is jouw favoriete muziek?

Ik heb niet echt één favoriet genre maar ik luister wel graag naar rustige loungemuziek tijdens het werk. En naarmate ik meer kilometers op de teller krijg, begin ik ook meer te luisteren naar de echte klassieke muziek.

Van welke kleine dingen kun je gelukkig worden?

Dat is heel verschillend: als ik met de fiets een toertje ga rijden en het verkeerslicht telkens op groen springt als ik aankom of als bij het golfen de golfbal onverwacht ver en recht naar zijn doel gaat zonder enige inspanning. Een toevallige ontmoeting met iemand die je al lang niet meer gezien hebt, of gewoon een koffietje of pintje drinken op een terras ergens op een mooi plekje in “’t Stad”.

Met wie zou je wel eens aan tafel willen zitten?

Met Bart De Wever zou ik wel eens een paar uurtjes willen filosoferen over vanalles en nog wat. Ik ben het niet altijd eens met zijn analyses maar het lijkt me erg boeiend om op een beschaafde manier van gedachten te kunnen wisselen. Misschien kunnen jullie hem uitnodigen op onze proclamatie...

Met wie zou je niet op een onbewoond eiland willen zitten?

Met iemand die negatief ingesteld is. Ik heb in het leven geleerd om afstand te nemen van mensen die van nature enkel het slechte in de mens zien, zij hebben een probleem voor elke oplossing.... De negatieve reacties die men tegenwoordig op de sociale media leest vind ik echt onvoorstelbaar maar tegelijk vind ik dat we onze jongeren moeten leren om daarmee om te gaan want dat wordt het “nieuwe normaal” vrees ik.

Wat is jouw mantra?

Er zijn zoveel mantra’s. Mijn vader zaliger heeft de oorlog nog meegemaakt en heeft ons geleerd dat de waarheid meestal twee kanten heeft en men niet te snel moet oordelen over iets of iemand. Op zijn graf staat volgende tekst : “Allemaal willen we de hemel” (naar een boek van Els Beerten), ik kan dat alleen maar beamen...

De vraag aan the next victim Julie Denkens:

IMG_4055