NL

Showing up, of hoe het tonen van zichzelf voor vrouwen vaak een grote uitdaging blijft

Human Resources

Ilse TedX

Op 7 december zwaait Antwerp Management School (AMS) haar deuren wagenwijd open voor het TEDxFlandersWomen event ‘Showing up’, met zichtbaarheid als centrale thema. Leading ladies Ilse Daelman (Director Full-Time masterprogramma’s AMS) en Ellen Wezenbeek (bezielster TEDxFlanders) lichten alvast een tipje van de sluier. 

Het geloof in de kracht van diversiteit vormt dé lijm tussen AMS en TEDxFlandersWomen. Niet verwonderlijk dus dat beide organisaties steeds vaker elkaars pad kruisen. ‘Vaak schitteren de pareltjes vanuit jullie opleidingen later op ons podium voor een TED talk’, zegt Ellen Wezenbeek, bezielster van TEDxFlanders. ‘Dat maakt de cirkel rond.’

Wat mogen we van Showing up verwachten? 

Ellen Wezenbeek: "Tijdens het event zorgen we voor een livestream van de meest inspirerende sprekers op TED WOMEN 2018, met als centrale thema ‘Showing Up’. Hoe presenteer je jezelf? Hoe combineer je je vrouwelijkheid met een hoofdzakelijk mannelijke zakenwereld? Voor heel wat vrouwen blijft het tonen van zichzelf en het opkomen voor zichzelf een grote uitdaging." 

Is die bescheidenheid eigen aan vrouwen? 

Ilse Daelman: "We herkennen het ook bij AMS. Zo hadden we het idee om aula’s in ons nieuwe AMS gebouw naar grote ondernemers- of ondernemersfamilies te noemen, als eerbetoon. Maar al snel bleek dat vrouwelijke ondernemers daar niet zo happig op waren. Daarom hebben we een Sisterhood opgericht: een label dat vrouwelijke ondernemers verenigt zonder dat ze zélf als individu in de spotlight staan. Het geeft aan dat vrouwen vaak andere drijfveren hebben."

Ellen Wezenbeek: "Die verschillen herken ik. We hebben telkens ontzettend straffe madammen op onze podia staan, maar meestal draait het bij hen niet om het ‘shinen’ an sich. Wél om de impact die ze met hun TEDtalk kunnen maken. Met hun verhaal hopen ze anderen te inspireren en mobiliseren."

 

Zingeving als rode draad dus?  

Ellen Wezenbeek: "Vaak wel. Ook voor mezelf speelt die zingeving trouwens een grote rol. Mensen die ons vertellen dat ze met kippenvel naar huis gaan na een TEDx evenement of door een inspirerende Tedtalk de kracht vonden om iets te veranderen… Daarvoor doen we het."

Ilse Daelman: "Zingeving blijkt ook bij vrouwelijke ondernemers een belangrijke drijfveer. Ik voer momenteel onderzoek naar het thema. Hoewel ik nog aan het begin sta, merk ik nu al dat zingeving een van de primaire drijfveren is. Pas op, dat geldt niet voor iedereen, maar voor sommigen is impact maken belangrijker dan het financiële aspect."

En wie zingeving zegt, zegt authenticiteit 

Ilse Daelman: "Het is mooi om te zien dat vrouwen steeds vaker durven kiezen voor wat in lijn ligt met hun intrinsieke waarden. Dat ze hun authentieke zelf op een podium tonen, mét hun kwetsbaarheid, en sterke leiderschapskwaliteiten evenzeer. Ze hoeven geen ‘mannelijk’ masker op te zetten. Bij AMS geloven we heel sterk in authentiek leiderschap. Dat onze nieuwe alumnivoorzitster Mimi Lamote, CEO bij Mayerline, tijdens interviews openlijk vertelt dat ze haar onzekerheden ook met haar medewerkers durft delen, vind ik knap. Toegeven dat je het zelf ook niet altijd weet, werkt heel empowerend. Het stimuleert anderen om mee naar oplossingen te zoeken. Daar staat tegenover dat te veel kwetsbaarheid kan overhellen naar missend zelfvertrouwen. Uit onderzoek blijkt dat slechts 35% van de vrouwen geloven over de juiste competenties te beschikken om te ondernemen, versus 55% van de mannen. Mannen scoren op vlak van zelfvertrouwen en ook zelfpromotie hoger dan vrouwen."

 

En daarbij kan coaching een grote rol spelen?

Ellen Wezenbeek: "Wij zetten daar bij TEDxFlanders heel sterk op in. Al onze sprekers worden drie maanden lang intensief begeleid door onze coaches. Je publiek twintig minuten lang raken en boeien met je verhaal is iets heel anders dan een werkpresentatie geven. Het is geweldig om te zien hoe onze sprekers evolueren en uiteindelijk schitteren op het podium, met een boodschap waar ze 100% achter staan."

Ilse Daelman: "Public speaking is ook bij ons een heel hoog aangeschreven aspect in onze opleidingen, niet alleen bij vrouwen trouwens. Zowel individueel als in groep coachen we onze studenten tot de leiders van de toekomst. We proberen daarbij ook een hele warme school te zijn. Business scholen gaan vaak onder heel wat kritiek gebukt: alsof ze er enkel op gericht zijn om je carrière – en vooral je salaris - te boosten. Dat is niet waar we bij AMS voor staan. We willen onze studenten vooral begeleiden naar een duurzaam carrièrepad dat hen gelukkig maakt. En dat geldt voor vrouwen én mannen."

 

Laten we de mannen inderdaad niet vergeten. 

Ilse Daelman: "Diversiteit vormt een van onze belangrijkste speerpunten. In onze school komen 46 verschillende nationaliteiten samen. Die verschillen maken het ongelooflijk boeiend. In ons managementteam is de man-vrouwverhouding perfect in evenwicht, en ook het merendeel van onze opleidingen trekt een mooie studentenmix aan. Al zijn we er nog niet helemaal. Vooral in onze executive opleidingen weegt het aantal mannelijke studenten zwaarder door. Maar ik vertrouw erop dat daar stilaan verandering in komt en dat ook vrouwen zich nog meer tot onze school aangetrokken zullen voelen."

Ellen Wezenbeek: "Ook voor ons is dat een grote uitdaging. De afgelopen jaren hebben we ons sterk op vrouwen gericht. Dat paste toen helemaal binnen de tijdsgeest. Vrouwen steunen blijft belangrijk, maar nu willen we onze doelgroep en community verbreden. Nog meer inzetten op diversiteit is vandaag nodig. We houden sowieso niet van hokjesdenken. Dus mannen: we zien ook jullie heel graag op ons event op 7 december verschijnen!"

Heb je nog geen tickets voor Showing Up op 7 december bij AMS?

Reserveer dan hier snel je tickets!
(gratis tickets voor AMS-studenten en -alumni) 

Showing Up 

Tijdens deze filmmarathon kan je gewoon in en uit lopen en zelfs je ticket nog last minute ter plaatste kopen, vanaf 16.30u.  AMS en TEDxFlanders bieden je graag een aperitiefje aan bij aankomst. Voor een hapje tussendoor kan je terecht bij de nabij gelegen horecazaken. Daarna kan je ons weer vervoegen tot 24u. We hopen er samen een hele boeiende avond van te maken!