NL

Sociale dialoog - deel 9: "Mijn verhaal. Verschillen omarmen"

Human Resources

Banner Judith Peggy_1maand

Volgende maand (november 2018) zal bij ACCO het nieuwe boek ‘Sociale dialoog: kans of kwelling?’ van AMS-professor Peggy De Prins verschijnen. In aanloop naar deze publicatie reflecteerde Peggy telkens vanuit alledaagse ervaringen op het thema van de sociale dialoog.

Verschillen polariseren niet enkel

Deze laatste blog (nummer negen) luidt het einde van de zwangerschap in. Op 21 november zal de baby geboren worden. De naam is reeds bekend: ‘De clash voorbij’. De titel staat symbool voor de transitie die we bepleiten van een conflict- naar een partnerschapsmodel. We ambiëren een sociale dialoog waarbij verschillen worden omarmd en waarbij – voorbij de clash – vooral gekeken wordt naar gemeenschappelijke delers en ambities.

Verschillen omarmen, het klinkt klef zo in de nadagen van de lokale verkiezingen. Toch schuilt er een bijzondere schoonheid in. Verschillen polariseren immers niet enkel, maar verleiden ook en geven (hoog)glans aan relaties. Denken we maar aan de verschillen die bestaan in liefdes-, familie- en vriendschapsrelaties. Ik had het bijzondere privilege een aantal weken terug, na bijna 24 jaar gelukkig samen zijn, in het huwelijk te treden. Tijdens de ceremonie gaven we beiden ons ‘eigen verhaal van de relatie’ weer. De verschillen tussen mijn partner en mezelf o.a. naar leeftijd, favoriete muziek, karakter, ideologie, … klonken hierin in eerste instantie heel groot. De complementariteit en gemeenschappelijke deler bleken in ons verhaal evenwel nog veel groter.  

'Positieve' polarisering

Verschillen mogen er dan ook zijn. Een patronale redenering zal sowieso andere accenten kennen dan een syndicale en omgekeerd. En maar goed ook. Er bestaat in sociale dialoog – net zoals in familiale relaties – zoiets als ‘positieve’ polarisering waarbij de verschillen tussen wij en zij eerst scherp moeten worden gesteld, om vervolgens tot toenadering en consensus te komen. Deze dynamiek en slingerbeweging tussen twee partijen geeft de relatie schoonheid en diepgang. Het doet beide partijen blinken wanneer zij tot duurzame plannen en beslissingen komen. Ik wens de sociale partners op de diverse niveaus dan ook van harte een duurzame relatie toe! 

Benieuwd naar het boek? 
Kom binnenkort naar de boekvoorstelling!

Boekvoorstelling de clash voorbij Peggy De Prins