NL

Waarom je niet moet wachten met corporate venturing

Strategy & Innovation

Exp. ac..png

Onlangs organiseerde Exponential Academy een geslaagd event rond corporate venturing. Carine Lucas van Agoria gaf een boeiend overzicht van de verschillende mogelijkheden van corporate venturing. Ook de uitdagingen van de start-up eSafe onder de vleugels van Renson en het gepassioneerde ondernemerschap van Unilin kregen de volle aandacht van de deelnemers. Tijdens de aansluitende netwerkgelegenheid ontstonden vervolgens enkele mooie invalshoeken voor concrete mogelijkheden rond venturing. Bekijk hier de presentatie van het event.

Corporate venturing

Waarom zou corporate venturing voor jouw bedrijf relevant zijn? Gaat dit niet vooral over investeringen en middelen en enkel van toepassing op grote bedrijven? Niets is minder waar. Venturing komt van het werkwoord ‘to venture’ en betekent gewoon ‘het ondernemen van een risicovolle en gedurfde stap’ en daar komt het ook in werkelijkheid op neer. Het gaat daarbij niet altijd over geld of investeringen.

"Corporate venturing gaat niet altijd over geld of investeringen."

Venturing maakt duidelijk dat we in een boeiende wereld leven waarin alles razendsnel vooruit gaat en dat we dus niet langer met interne focus kunnen blijven functioneren. Als we vandaag innovatie of nieuwe businessontwikkelingen als een losstaand eiland in ons bedrijf aanpakken, lopen we het risico om veel te traag te evolueren. Samenwerken wordt essentieel. Dat houdt natuurlijk uitdaging en risico in, maar in daar krijgen we zoveel nieuwe inzichten voor terug: nieuwe technologieën, een nieuwe kijk op dingen, out of the box-ideeën en vooral ook een groter draagvlak voor de richting die we kiezen te gaan.

Voor wie

En dus is venturing ook voor een KMO belangrijk. Samenwerken over de sectoren heen, partnerships aangaan met disruptieve technologiebedrijven, jonge start-ups onder de vleugels nemen, gelijkgestemden opzoeken en elkaar blijvend stimuleren om de horizon ruim genoeg te zien en geprikkeld te worden door wat op ons afkomt.

"Corporate venturing gaat over samenwerken over sectoren heen en elkaar stimuleren om geprikkeld te worden door wat op ons afkomt."

Zelfs voor bedrijventerreinen is venturing belangrijk. Waarom kunnen we een bedrijventerrein niet als een grote onderneming zien, met veel gemeenschappelijke uitdagingen? Die zouden als een schaalbaar businessmodel kunnen worden aangepakt en zo mature start-ups worden.

Exponential Academy

Binnen Exponential Academy vinden we het belangrijk om de opportuniteiten van de toekomst aan te pakken. We willen iedereen enthousiasmeren om niet bang te zijn voor de toekomst. Eigenlijk willen we jou leren surfen op de golven van verandering die op ons afkomen. Dit willen we op een manier doen waardoor je binnenkort reikhalzend uitkijkt naar die ene golf in de verte, trappelend aan de waterkant om met ons surfboard die uitdaging aan te gaan.

Wil je meer weten over Exponential Academy?

Contacteer An Cosaert!