NL

Middle managers of middle leaders? - 5: Vooruitstrevend leiderschap

Human Resources

160523_L4MM_MiniclassPART_1_header.jpg

Ben je als middle manager een dynamo of een dinosaurus in je organisatie? Zorg je mee voor vernieuwing, speel je in op de nieuwe verwachtingen van medewerkers, klanten, leiders aan de top? Of hou je vast aan het succes van vandaag en streef je vooral controle, stabiliteit, duidelijkheid na? Deze reeks toont je hoe middle management te ontwikkelen is tot middle leadership, en waarom dit noodzakelijk is voor de toekomst van middle management.


Waarom zijn middle leaders politiek vaardig?

Politiek gedrag doet zich voor als er in de schaarste en vaagheid is. Dit is het geval in veel organisaties vandaag. De formele structuur en processen vervagen en verwachtingen zijn dubbelzinnig tot zelfs tegenstrijdig. Bovendien krimpen in veel omgevingen de budgetten. In zo'n context is het noodzakelijk om actief invloed uit te oefenen op stakeholders om objectieven te halen. Toch staan veel middle managers hier huiverig tegenover. Ze vinden "aan politiek doen" niet correct.

De negatieve emotie heeft veel te maken met het beeld van de machiavellist. Machiavellisten werken voor hun eigen agenda en zijn niet noodzakelijk geïnteresseerd in het belang van de ander. Ze nemen de weg van de minste weerstand. Dit heeft weinig te maken met politieke vaardigheid. Politiek vaardige middle leaders, beïnvloeden echter stakeholders vanuit een win-win agenda en blijven authentiek en transparant. Ze ontwikkelen actief hun sociaal kapitaal en gaan duurzaam om met relaties. Zo zijn ze beter in staat om te navigeren in hun ambigue context.

 

Hoe werken middle leaders met stakeholders?

Politiek onvaardige managers gaan recht op hun doel af. Ze zien de rechte lijn, de logische gang van zaken. Ze gaan ervan uit dat de doelstellingen niet in vraag gesteld worden en dat de betrokken personen elk hun rol spelen in het bereiken van dat doel. Ze bekijken samenwerking meer vanuit rollen en verantwoordelijkheden en betrekken zich minder bij de mens achter de rol. Ze gaan ervan uit dat het systeem werkt zoals het hoort.

Politiek vaardige managers zijn zich ervan bewust dat het doel een moving target is. Meer nog: elke beslissing is voor hen de start van een nieuwe discussie. Ze beseffen dat er zich met elke vooruitgang nieuwe stakeholders aandienen die ze moeten integreren in hun verhaal. Door proactief mogelijke betrokken personen in kaart te brengen en flexibel te beïnvloeden lopen ze minder kans op weerstand. Dit heeft veel te maken met empathie. Middle leaders voelen en begrijpen hoe en waarom het eigen doel emotioneel belangrijk is voor andere mensen. Ze werken met het systeem.

Prof. Dr. Jesse Segers en Prof. Koen Marichal geven wat meer uitleg over het belang van politiek en invloed op stakeholders in onderstaand filmpje.

Om meer te weten te komen over middle leadership en de noodzaak van evolutie voor middle management, kan je je inschrijven voor Leader Gathering. Met onder andere: Ish Ait Hamou, Gianpiero Petriglieri, Karin Heremans, Koen Marichal & Jesse Segers en vele anderen.

Join our gathering of leaders