NL

“You can and you will”

Students & Alumni

ALF Meredith.jpeg

In onze nieuwe rubriek, Alumni Life Hacks, vragen we een van onze alumni hoe het leven hem of haar vergaat na hun tijd op AMS. Hoe hebben ze zichzelf ontwikkeld, hoe speelt AMS nog steeds een rol in hun leven, wat zijn hun dromen voor de toekomst en wat is hun advies aan andere alumni? Voor deze eerste editie spraken we met Meredith Wood, Programmamanager van de Master in Global Management, Master in Global Supply Chain Management en Master in Finance bij Antwerp Management School.

Meredith komt uit Virginia, Verenigde Staten, en wou altijd al een internationale carrière. Terwijl ze studeerde aan de James Madison University in Virginia (“Go Dukes!”), kreeg ze een zomer de kans om in het buitenland te gaan studeren en enkele maanden te reizen. “Ik werd onmiddellijk verliefd op Antwerpen en de Europese levensstijl.”

Uit liefde

Toen ze afstudeerde van JMU wist Meredith dat ze nog niet bereid was om meteen aan het werk te gaan. Ze zocht het een en ander uit en kwam bij Antwerp Management School uit. “AMS beschikt over belangrijke accreditaties, zoals AACSB. Ik sprak toen met een van mijn vrienden die ook in het buitenland had gestudeerd en beslisten om samen te verhuizen. Samen zijn we dan toegelaten in de Master in Global Management. Nu hebben JMU en AMS een partnerschap en elk jaar komen er enkele JMU studenten naar hier om hun masterdiploma te behalen. Het maakt me altijd zo trots om studenten te zien ontwikkelen zoals wij dat voor ogen hebben!”

"Het maakt me altijd zo trots om studenten te zien ontwikkelen zoals wij dat voor ogen hebben.”

Terwijl ze studeerde aan AMS, ontmoette Meredith een leuke jongen op een feestje van AMS. Helaas vertrok ze aan het einde van het jaar weer naar de VS, omdat ze een goede jobaanbieding kreeg voor een reclamebureau in reizen en toerisme. “Een paar jaar later vloog de leuke Belgische jongen helemaal naar Amerika om me te verrassen met een huwelijksaanzoek. We wisten beide dat we in België wilden wonen en zo begon mijn zoektocht naar een job.”

Het terug in Antwerpen wonen is Meredith goed bevallen. “Toen ik enkele jaren in de Verenigde Staten woonde, ontving ik steeds de uitnodigingen voor alumnidrinks en -evenementen en baalde ik dat ik mijn oude klasgenoten niet kon ontmoeten op een evenement. Een grote groep van mijn MGM-klas heeft net een reünie georganiseerd hier in Antwerpen, waar mensen speciaal voor kwam invliegen van de andere kant van de wereld. Ondanks dat we elkaar al drieënhalf jaar niet gezien hadden, voelde het alsof het gisteren was. De vriendschappen die je tijdens je AMS-tijd opdoet, zijn duidelijk voor het leven.”

"De vriendschappen die je tijdens je AMS-tijd opdoet, zijn duidelijk voor het leven.”

Als een Amerikaanse die nu in België woont, zijn Meredith en haar (intussen) echtgenoot veel op pad. “Eens mijn echtgenoot en ik samen beslisten dat we in België gingen wonen, viel alles op zijn plaats. Ik nam contact op met mijn oude Program Manager (shout-out voor Sara!) en vroeg haar of ze enig advies had voor Engelssprekenden. De rest is geschiedenis.” Meredith heeft een hechte vriendenkring overgehouden aan haar MGM-tijd en houdt iedereen uit die periode ook op professioneel niveau in de gaten. “Natuurlijk, nu dat ik weer in België ben, is het makkelijker om elkaar op regelmatige basis te zien. Ik zit letterlijk op hetzelfde kantoor als Laura, een van mijn MGM-klasgenoten, en we vinden het geweldig dat we samenwerken.”

Buitenlands werkklimaat

Iets waar ze aan moest wennen is de communicatie met Belgen. Meredith is praatgraag en sociaal en merkte dat Belgen niet de gemakkelijkste zijn om aan de praat te krijgen. “Waar ik vandaan kom, is het normaal om te praten met de kassier die je in de winkel helpt, of om een gesprek te beginnen met iemand die naast je zit. Ik hou ervan om mensen te leren kennen! Ik merk dat in België mensen meer terughoudend zijn, dus krijgen mijn vrienden en collega’s te maken met mijn spraakzame aard.”

Wel heel positief is ze over de work-life balance zoals we die in België kennen. “Heel anders dan in de VS,” zegt Meredith hierover. “Gelukkig hebben wij de tijd om te reizen. Wanneer we een lang weekend hebben, durven we al eens de wegrijden of de trein nemen naar een plaats niet te ver weg. We wonen midden in het stadscentrum, dus het is ook heel fijn om overal heen te kunnen wandelen en zondag naar de markt te gaan zonder de auto te moeten gebruiken. Ik zou de hele dag in Antwerpen kunnen doorbrengen zonder te verdwalen. We hebben natuurlijk ook fantastische vrienden en familie in Antwerpen, dus in weekends kan je ons altijd zien genieten van een Belgisch biertje op het Mechelseplein, vlakbij de toekomstige campus van AMS.”

"Ik heb het geluk om te werken in een hecht team. Ik kijk er altijd naar uit om naar het werk te komen ‘s morgens.”

Of dat laatste een voor- of nadeel is, weet ze niet zeker. Hoe dan ook, haar job blijft afwisselend. “’s Morgens kom ik aan rond 9 uur en beantwoord ik mijn e-mails, organiseer ik bedrijfsbezoeken of praat ik met studenten die langskomen. De vragen van studenten variëren van A tot Z, dus dat neemt een groot deel van mijn dag in beslag. Daarnaast doen we ook onderzoek naar internationale excursies of helpen we nieuwe professoren kennis te maken. Als het een drukke periode is met studiebeurzen, ga ik daar mee naartoe. Ik heb het geluk om te werken in een hecht team. Ik kijk er altijd naar uit om naar het werk te komen ‘s morgens.”

Een veelbelovende toekomst

Terugkijkend op de laatste jaren van haar Belgische ervaring, zegt Meredith: “Ik ben mijn beste zelf wanneer ik omgeven ben door mijn vrienden en familie. Ik ben het meest gelukkig geweest op mijn trouwdag. Zowel mijn familie en vrienden van Amerika als mijn nieuwe familie en vrienden uit België waren erbij en dat was fantastisch. Ik ben ook ongelooflijk gelukkig wanneer ik het resultaat zie van mijn harde werk. Er is dan ook niets leuker dan het plannen van een event en het helpen of adviseren van mensen.”

Meredith heeft een onverbiddelijk geloof in de toekomst en in het bijzonder in een meer gelijkwaardige toekomst. “De Verenigde Staten heeft net een vrouwelijke kandidate van een belangrijke politieke partij goedgekeurd voor het presidentschap – hoe fantastisch is dat? Het is 2017, vrouwen zijn ambitieus en waarom zouden ze dat niet zijn? Het zogenaamde ‘glazen plafond’ bestaat nog steeds, vrouwelijke CEO’s zijn nog steeds niet de norm en er is nog steeds een genderkloof inzake lonen, maar vrouwen hebben reeds belangrijke stappen gezet en zullen dat ook blijven doen!”

"Als je optimistisch blijft en hard werkt, kan je de wereld veranderen.”

Meredith’s favoriete citaat komt dan ook van Margaret Mead: “Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world; indeed, it's the only thing that ever has.” Ze erkent dat het leven soms hard kan zijn en dat dingen kunnen foutlopen. “We zijn allemaal maar mensen, maar ik geloof in de kracht van positiviteit. Ik hoop dat ik in de toekomst mensen op de een of andere manier kan motiveren. Ik houd ervan om mensen te laten lachen en haat het als mensen iets opgeven omdat ze denken dat ze het niet kunnen. We kunnen zoveel – of je doel nu een marathon lopen is of een entrepreneur worden – het is 100% mogelijk. Als je optimistisch blijft en hard werkt, kan je de wereld veranderen.” Haar ultieme life hack is dan ook: You can and you will.

Benieuwd? Ontdek de Master in Personal Financial Planning!