In onze nieuwe blog serie, Alumni Life Hacks, vragen we aan een van onze alumni hoe het met hen gaat na hun tijd op AMS. Hoe hebben ze zich ontwikkeld, hoe speelt AMS nog een rol in hun leven, wat zijn hun toekomstdromen en welk advies hebben ze voor andere alumni? In deze editie spreken we met Winnie Kisakye, die de Master in Innovation & Entrepreneurship volgde.
Winnie werd geboren in Oeganda. Als ze haar jeugd vergelijkt met die van mensen in Europa, ziet ze dat familie in Oeganda veel belangrijker is. Winnie: “Kinderen groeien vaak op in uitgebreide families en ook ik groeide op met broertjes, zusjes, nichtjes en neefjes in een huishouden van ongeveer tien mensen. Hier worden kinderen veel onafhankelijker van hun ouders opgevoed.”
"Ze waren ook blij dat ik toegang tot een ander soort onderwijs kreeg."
Ze behaalde een bachelordiploma in Business Administration, met Finance als major. Daarna besloot ze een master te gaan volgen aan AMS. “Toen ik mijn familie over mijn plannen vertelde, waren ze blij, maar tegelijkertijd ook verdrietig.” Ze zou meer dan 14 maanden weg zijn van huis. “Mijn vader maakte zich zorgen dat er iets ergs met me zou gebeuren, maar ze waren ook blij dat ik toegang tot een ander soort onderwijs kreeg.”
Hoewel Winnie tijdens haar bachelor vooral theoretische kennis opdeed, kon ze alles dat ze bij AMS had geleerd toepassen. “In Europa, bij AMS, kreeg ik een veel praktischer soort onderwijs, wat heel handig bleek te zijn. Voor mij was het echt life changing.” Winnie werkt momenteel aan haar start-up Hercules in Oeganda. Ze volgde de Master in Innovation & Entrepreneurship via het AMS fonds. Dat fonds is bedoeld om studenten van ontwikkelingslanden te helpen om hun businessplan te ontwikkelen op AMS en dat vervolgens thuis uit te voeren.
'Doing it yourself'
De situatie in Oeganda zette Winnie aan om ondernemer te worden. “Of je begint een bedrijf, of je zit thuis. In mijn land wordt de arbeidsmarkt overwoekerd door corruptie en dat maakt het lastig om een baan te vinden. Het is echt heel moeilijk! Daarom wilde ik altijd zelf iets opstarten, maar ik wist niet hoe.” Het was de reden om haar aan te melden voor de master van AMS.
"Ik wilde altijd al zelf iets opstarten, maar ik wist niet hoe."
“In dat programma kreeg in de skills en kennis die ik nodig had om thuis iets op te zetten. Ik ontwikkelde ‘Hercules’, een bedrijf in takelwagens. Simpel uitgelegd: als je auto in panne valt, kun je ons bellen en halen we je auto op.” Winnie wil klein beginnen, maar mikt op groei in de toekomst. Tegelijkertijd wil ze graag iets terugdoen voor de samenleving.
Hercules is nog niet van de grond, maar Winnie werkt hard om het allemaal voor te bereiden. Ze heeft nog steeds contact met haar coach van Ondernemers voor Ondernemers. Door haar kwaliteitsvolle plan geeft die organisatie Winnie ondersteuning en zullen ze haar helpen om investeerders te vinden. “Momenteel zijn we op zoek naar een merk takelwagens dat we hier kunnen gebruiken. Alle takelwagens die ik in gedachten had, komen uit Europa en kunnen hier niet gebruikt worden omdat de reserveonderdelen moeilijk te verkrijgen zijn. Daarom duurt het wat langer.”
Lessen in management
Ondanks de uitdagingen streeft Winnie ernaar haar doel te bereiken. Een van de belangrijkste lessen die ze al heeft geleerd, is luisteren naar andere mensen. Samenwerken met andere studenten bleek soms erg moeilijk en frustrerend. "Ik ontwikkelde twee businessplannen tegelijkertijd en ik werkte met mensen die de dingen anders aanpakken. Je hebt mensen die dominant zijn, die willen dat dingen gaan zoals ze willen. Er zijn mensen die de ideeën van anderen degraderen. En dan heb je mensen die nauwelijks bijdragen of hun mening delen."
"De meeste van onze beslissingen zijn gebaseerd op onze opleiding, onze opvoeding en onze ervaringen."
Prof. Jamie Anderson leerde hen iets waardevols op dat vlak. “Hij vertelde ons dat de meeste van onze beslissingen gebaseerd zijn op onze opleiding, onze opvoeding en onze ervaringen, die ertoe leiden dat we dingen allemaal anders interpreteren. Hoe ik reageer op een bepaalde situatie is anders dan hoe iemand in België dat zal doen. Bijvoorbeeld: als ik zoveel geld had, zou ik het weggeven aan mensen die het nodig hebben. En iemand in België zal misschien denken: Oh, ik moet een nieuw paar schoenen kopen.”
Dat is hoe Winnie haar belangrijkste les in management kreeg om naar anderen te luisteren. "Aan het eind van het jaar leerden we onze communicatiestijl aan te passen door peer feedback die we elkaar gaven en docenten die bijstuurden. Iedereen was enorm gegroeid." Ze hield ook contact met een aantal van haar klasgenoten op AMS. “Een aantal van ons zijn start-ups begonnen en we helpen elkaar allemaal.”
Winnie, de vrouwelijke Hercules
Winnie wil haar inzichten gebruiken in haar toekomst als werkgever. “Dat je de baas bent betekent niet dat je slimmer bent dan je werknemers. Zij kunnen betere ideeën hebben dan jij. Je moet naar ze luisteren. Dat is hoe je samen kan groeien.” Winnie wil ook bijdragen aan de samenleving, iets wat terugkomt in de visie van AMS. “En ik wil ook blijven leren. Het feit dat ik geen ervaring heb in de technische of mechanische wereld, betekent dat ik die skills graag wil bijleren.”
"Je moet naar je werknemers luisteren, dan pas kun je samen groeien.”
Over tien jaar ziet Winnie zichzelf aan het roer staan van een bedrijf met 50 medewerkers. “Ik denk dat er wel meer zullen zijn, maar ik doe een veilige gok!” zegt ze, lachend. Tegelijkertijd wil ze graag woordvoerder worden. “Ik zie mezelf als iemand die de jeugd bijstaat en hun adviseert hoe ze dingen kunnen aanpakken. Ik hoop dat ik een rolmodel kan worden en anderen kan inspireren.”
"Ik hoop dat ik een rolmodel kan worden en anderen kan inspireren.”
Dat ze een jonge vrouw is, maakt het niet per se makkelijk. In Oeganda heeft ze het gevoel dat haar geslacht tegen haar gebruikt wordt. “In de generaties voor me konden vrouwen geen bedrijven hebben,” legt ze uit. “Dat was iets voor mannen. Maar vandaag de dag vervult een aantal vrouwen belangrijke functies in management en overheid.” Met Oprah Winfrey als haar voorbeeld hoopt Winnie hoopt dat ze deel uit kan maken van deze groep vrouwen. “Ik denk dat ik dat zou kunnen, maar ik kan niet voorspellen hoe zwaar het zal zijn. Ik zal het je laten weten als ik het geprobeerd heb.”
“Ik probeer altijd het goede te zien. Als er iets misgaat, zie ik dat als leerzame ervaring.”
Wat de situatie ook vraagt, Winnie zal rechtop blijven staan. “Ik probeer altijd het goede te zien. Als er iets misgaat, zie ik dat als leerzame ervaring.” En het belangrijkste advies dat ze anderen kan geven, is om niet op te geven. “Je zal zoveel uitdagingen tegenkomen, maar je moet blijven proberen.” Zelfs bij financiële problemen; dat is voor Winnie het voordeel van opgroeien in een land als Oeganda. “Je hebt alles al gezien. Je hebt zonder geld gezeten. Je hebt het slechte en het goede gezien. Je moet blijven streven: blijven proberen en blijven leren.”