In 2030, hoe zien onze jobs er dan uit? Welke competenties zijn ‘hot’? Hoe gaan werknemers en werkgevers in dialoog met elkaar? Wat zien we een leider doen? Hoe verbinden teamleden zich? En wat met ‘employee experience’? Hoe bouwen mensen in 2030 hun loopbaan duurzaam uit? Evolueren we naar meer flexwerkers?
Deze en andere vragen kregen we aangereikt van onze kennispartner Janssen Pharmaceutica in het kader van een strategische talent-oefening 2030. Op basis van onze huidige inzichten en verhaallijnen gingen we aan de slag met een toekomstprognose. Het resultaat zijn vijf concrete innovatiepistes, gebaseerd op 5 centrale thema’s binnen ons Competence Center ‘Next Generation Work’.
De meerderheid van de huidige beroepsbevolking is vast in dienst bij een organisatie. Freelancers, gig workers, crowdsourced medewerkers, enz. verschijnen echter steeds meer op het toneel. De verwachting is dat hun aantal de komende jaren alleen maar gaat toenemen. Groei in de verscheidenheid, aantal en belang van verschillende soorten werkregelingen worden ongetwijfeld een kritieke factor in hoe werk wordt gedaan in en voor een organisatie. Vandaag zien we echter dat organisaties het moeilijker hebben om het juiste talent te vinden. De ‘war for talent’ is weer top of mind. Daarbij heeft het aanwerven van vast personeel doorgaans de voorkeur.
Vooruitblikkend op 2030 kunnen we niet meer spreken van ‘aanwerven van talent’, maar gaat het steeds meer over ‘toegang tot talent’. Om de fundamenten van de organisatie te verstevigen voor de toekomst en veerkrachtig te blijven, is daarbij het duurzaam inzetten van talent cruciaal. Het is het hanteren van een open blik op talent: het flexibel inzetten van bestaand talent binnen de organisatie en samenwerken met externen. Dit vergt een heroverweging van traditionele HR-benaderingen. We kunnen het ontwikkelen, aanwerven en tijdelijk inschakelen van talent niet langer zien als elkaar uitsluitende opties, maar moeten ernaar streven deze te integreren met elkaar.
De boodschap is het voeren van een inclusief talentenbeleid, waarbij interne én externe medewerkers samen individuele en collectieve doelen nastreven. Externe medewerkers zijn daarbij een essentieel onderdeel van een strategische personeelsplanning en van het ecosysteem van de organisatie. Creëer ook met hen een positieve langetermijnrelatie.
Reflectie Janssen Pharmaceutica:
“Het omdenken van “aantrekken” naar “toegang” tot talent zal DE manier zijn om de juiste talenten, juiste ervaring op een bepaald moment in je organisatie te hebben. Hoe dit dan naar een totaal inclusief talentenbeleid kan leiden, zal vanuit de werkgeverskant nog wat stappen vereisen, rekening houdende met o.a. de juridische beperkingen die er nog zijn. De diversiteit van het talenten-ecosysteem zo benutten, lijkt me alvast een mooie 2030 uitdaging!”