NL

Start to lead: leren vertrouwen op je eigen manier van leidinggeven

Human Resources

Wanner DierckxWannes Dierckx is projectmanager bij het softwarebedrijf JD-Consult. Een relatief jong bedrijf dat op korte tijd snel is gegroeid. Wannes groeide vanuit zijn inhoudelijke knowhow al even snel mee door tot een leidinggevende functie. Alleen heb je voor leidinggeven toch net iets andere skills nodig. Hij ging daarom samen met een collega op zoek naar een geschikte opleiding en kwam terecht bij Start to Lead. Geruststellend, verrassend, abstract en toch zeer individueel. Duidelijk een “verrijkende ervaring”, zoals hij het zelf samenvat.

"Ik geloof niet in een soort van universele handleiding voor leidinggeven."

Wannes kwam niet toevallig op Start to Lead uit. Er ging best wel wat marktonderzoek aan vooraf: “Ik geloof hoegenaamd niet dat er een soort van universele handleiding voor leidinggeven bestaat. Dat ligt volgens mij voor iedereen gewoon anders. Ik was dus niet meteen op zoek naar een heel praktische opleiding die zegt wat je in die of die situatie precies moet doen. Ik vond het net een troef dat Start to Lead niét concreet was, maar eerder een soort zoektocht waarbij je vanuit je eigen, individuele verhaal vertrekt. Gaandeweg leer je hoe je dingen kan overbrengen naar andere mensen op een manier die nauw aansluit bij jezelf. Het was voor mij heel verrijkend om te ontdekken hoe je dat uit jezelf kan halen.”

“Je leert erop vertrouwen dat je eigen manier van leidinggeven net zo goed werkt als die van iemand anders.” 

“Je wordt dan ook verwacht om tijdens de opleiding behoorlijk diep in jezelf te graven. Het is niet dat je plots heel verrassende dingen ontdekt. Je kent jezelf onderhand en je weet hoe je in elkaar steekt. Maar toch is het verrassend om te zien hoe bepaalde karaktertrekken terugkomen en een grote impact hebben op je werk en op je manier van leidinggeven. Dat is het belangrijkste wat ik heb geleerd: je moet je bewust zijn van jezelf en niet proberen om jezelf plots te veranderen naar een bepaald type leider. Je moet gewoon de leider worden die al in je zit. Mensen in je omgeving doen het misschien helemaal anders, en dat is oké, maar je eigen manier van leidinggeven werkt net zo goed. Dat vertrouwen heb ik in de opleiding wel gewonnen.”

“Het is geruststellend om mensen met eenzelfde verhaal te leren kennen.” 

 Blogpost Wannes afb 2“Er was ook veel vertrouwen binnen de groep. We waren met zo”n tien à twaalf mensen vanuit heel diverse achtergronden en sectoren. Er waren enkele mensen bij vanuit grote organisaties, maar de meeste deelnemers kwamen net als ik uit jonge, innovatieve technologische bedrijven die op korte tijd zijn gegroeid en daarom nood hebben aan het uitbouwen van een soort hiërarchische structuur. Zij zaten met dezelfde vragen: je rolt als het ware in een leidinggevende functie, maar zonder dat je er grondig op bent voorbereid. Het is leuk en eigenlijk ook geruststellend om mensen te leren kennen met eenzelfde verhaal.”

“Het is een soort reflex die je je eigen moet maken.” 

Ondertussen is de opleiding al even achter de rug, maar zelfs in “business as usual” blijft ze nazinderen: “Leidinggeven is niet meteen iets wat vanzelf komt eens je de opleiding hebt gevolgd. Zo werkt het niet. Tijdens de opleiding ben je er heel intensief mee bezig, maar je moet er ook achteraf aan blijven werken. Ik vind dat geen nadeel, integendeel. Ik probeer er bewust werk van te maken in mijn job, en dat loont. Het is een soort reflex die je je eigen moet maken: even stil staan bij de dingen, bewust worden van jezelf, en tijd nemen om het juiste perspectief en de goede oplossingen te vinden.”

Op de vraag of hij de opleiding zou aanraden, is het antwoord absoluut ja: “Maar niet zomaar aan iedereen. Je moet openstaan voor dat persoonlijke aspect en toch wel stevig in je schoenen staan. Niet dat het echt hard of confronterend is, maar je moet bij momenten diep in jezelf gaan graven. Maar als je dat doet, is het heel verrijkend om te ontdekken hoe je het leidinggeven uit jezelf kan laten komen en om te zien hoe anderen het doen, zonder dat het daarom voor jezelf ook zo moet.”

Ontdek de Masterclass Start to Lead