Zowel op nationaal als internationaal vlak was 2017 een jaar van investeren voor AMS. De omzet was weliswaar iets minder groot dan vorig jaar, maar nog nooit werden zo veel belangrijke projecten binnengehaald voor het volgende jaar. We spraken over de uitdagingen van 2018 met decaan Paul Matthyssens. “We hebben er nu een vijfde expertisecentrum bij. Duurzaamheid, wat voorheen eigenlijk een secundair onderzoeksveld was, is nu een primair veld geworden.” De uitbouw van deze expertise kan wellicht symbool staan voor een jaar waarin AMS ook voor haar eigen duurzame transformatie gaat.
Opening Minds
AMS helpt haar deelnemers om verandering te omarmen. Er is dan ook geïnvesteerd om haar opleidingen te transformeren naar vormen waarin de student meer betrokken wordt. “Via allerlei interactieve werkvormen en content willen we de geesten van onze studenten ‘open breken’.” De ambitie om de studenten te transformeren is niet gering. “We willen hen inspireren, hun denkvermogen vergroten, hen helpen hun eigen schaduw te overwinnen en ruimte bieden voor kritische vragen, levenslang leren en het experiment. Businesstransformatie en digitale transformatie zijn echt niet meer weg te denken uit ons portfolio en we spelen graag een rol in het transformatieproces van bedrijven.”
“Ondanks dat ik fervent voorstander ben van levenslang leren, moet ik toegeven dat ik er te weinig mee bezig ben geweest. Ik maak er nu wel bewust tijd voor vrij."
Intussen is Paul al vijf jaar decaan. In die tijd is er veel gebeurd, zowel op politiek als op sociaal vlak, op nationaal als internationaal niveau, in zowel zakelijk als persoonlijk opzicht. Ook hij is een manager die steeds nieuwe uitdagingen moet aangaan en zijn medewerkers inspireert om hetzelfde te doen. Wel zou hij nog wat meer in zijn eigen ontwikkeling willen investeren. “Ondanks dat ik fervent voorstander ben van levenslang leren, moet ik toegeven dat ik in mijn job nauwelijks de tijd vind om dat te doen. Als ik vrije tijd heb, kies ik er resoluut voor om te sporten. Dit jaar ga ik wel wat meer ‘nee’ zeggen tegen interne meetings om tijd te hebben voor studie en herbronning, toch wel van vitaal belang in deze disruptieve tijd.”
Touching Souls
Ook op vlak van duurzame partnerships staat AMS voor een nieuwe fase. “Door de professionalisering verder door te zetten, naar internationale conferenties te gaan, bezoeken af te leggen en contacten warm te houden, bouwen we relaties met de beste partners uit die ons versterken in onze missie.” Tot nu lag de nadruk in internationale samenwerking vooral op de BRIC-landen, maar AMS wil haar horizonten verbreden en ook andere landen opnemen in haar portfolio. “Ik geloof in duurzame samenwerkingen tussen verschillende culturen. Zo organiseren we in juni een grote activiteit met de Poolse ambassade met een hoge delegatie van de Poolse Regering en CEO’s van Poolse topbedrijven. Het is niet omdat er in Polen een conservatieve regering aan de macht is, dat geen partnerships kunt bouwen en onderhouden.”
“Ik geloof in duurzame samenwerkingen tussen verschillende culturen. We benaderen internationale partnerships vanuit de lange termijn en met een open geest.”
Een ander voorbeeld van een uitdagende maar duurzame relatie is die met de Russische partners. “We vieren in 2018 ook 20 jaar aanwezigheid met onze EMBA in Moskou en zijn altijd blijven investeren in de relatie met Russische partnerschool IBS (RANEPA), ondanks de soms moeilijke economische en politieke tijden. We benaderen internationale partnerships vanuit de lange termijn en met een open geest.” Dat neemt niet weg dat je altijd open moet staan voor nieuwe dingen. AMS wil haar fonds, met Afrika als centrale focus, nieuw leven inblazen. “Dankzij de samenwerking met Ondernemers voor Ondernemers staan we daar iets dichterbij en kunnen Afrikaanse studenten die hier gestudeerd hebben bij hun terugkeer een positieve bijdrage leveren.”
AMS heeft dus een sterke internationale focus, helpt bedrijven internationale contacten te leggen en traint managers om nieuwe markten te betreden. Lokale projecten en partners zijn echter niet minder belangrijk. “Wij helpen Stad Antwerpen met de professionalisering van hun IT-architectuur en bedrijfsprocessen. En zij zijn bijvoorbeeld ook bezig met Smart City, waarbij slimme technologieën bijdragen tot een aangenamer en duurzaam stadsleven.” Op vlak van duurzaamheid vindt de stad ook in AMS een goede compagnon. “We hebben namelijk ook een partnership met de haven en in 2018 houdt de haven een bijeenkomst voor de ‘meest duurzame havens ter wereld’. Onze prof. dr. Wayne Visser is er dan gastspreker.”
Energizing Business
AMS staat bekend om de combinatie van inhoud en innovatieve formats. Vandaag de dag lopen deelnemers tegen veel dezelfde vragen aan, voornamelijk met betrekking tot businesstransformatie. Daarmee kunnen ze steeds beter bij AMS terecht. “Wij doen aan visioning en aan roadmapping, om deelnemers er op te wijzen wat er mogelijk is en wat er gebeurt, om vervolgens een stappenplan uit te werken. Beiden komen samen onder de parapluterm ‘design thinking’. De volgende stap is change management, waarin executives leren hoe je in een ecosysteem andere partijen meekrijgt.” Ook niet onbelangrijk: kennis wordt over de verschillende sectoren en disciplines heen gedeeld. “Wij leren analogizing skills aan om best practices uit andere sectoren te vertalen naar de eigen bedrijfscontext.”
“Wij leren analogizing skills aan om best practices uit andere sectoren te vertalen naar de eigen bedrijfscontext.”
Vervolgens gaan we met onze executives op pad om hun transformatieproces te begeleiden. “We hebben heel wat creatieve formules rond leadership, waardoor zij leren op een andere manier na te denken over lean business models maar ook over nieuwe vormen van leidinggeven. Daarnaast hebben we ook heel wat kennis over netwerken en netwerkmanagement, wat ons vrij uniek maakt in Vlaanderen. Zo bereiden we onze deelnemers voor op de uitdagingen die ze in hun sector tegenkomen. We willen hen vooral de capaciteit geven om eigen keuzes te maken op onderbouwde en geïnspireerde wijze.”
"Ik wil dat onze studenten iets voelen bij onze school, bij onze mensen. Dat ze ervaren dat hun persoonlijkheid is versterkt en dat ze zich ontwikkeld hebben als mens."
AMS staat als school in 2018 ook voor een belangrijke transformatie: de verhuis naar de ‘Boogkeers’, de nieuwe campus aan het Mechelseplein. “De nieuwe campus zal nóg meer uitademen dat we een boutique business school zijn. Paul wil dat mensen met een warm gevoel de campus verlaten. “Het ultieme doel is mensen het gevoel te geven dat ze een betere mens zijn geworden na een programma bij ons. De hele ervaring moet “vonken” geven, waardoor je op het einde van een traject bij AMS kan zeggen: ‘Ik voel iets voor die plaats, voor die mensen. Ik heb hier mijn persoonlijkheid versterkt en mij ontwikkeld als mens.”
Wil jij hulp bij het transformeren van jouw carrière of onderneming?