LEGO® is nog altijd 'hot'. Onlangs lanceerde Warner Bros. de eerste grote LEGO® bioscoopfilm, een 3D computeranimatie waarin Legomannetje Emmet wordt bijgestaan door allerlei bekende koppen, onder wie Lego Batman en Lego Superman. En overal ter wereld voelen mensen zich geroepen om van alles en nog wat in Lego na te bouwen.
LEGO® SERIOUS PLAY™
LEGO®blokjes worden echter ook gebruikt om serieus mee te spelen: om een bedrijfsstrategie te bepalen, om ideeën te genereren, om die ene perfecte kandidaat tussen 10 geschikte kandidaten voor de job te vinden; ja zelfs om conflictresoluties te faciliteren. De Deense speelgoedfabrikant heeft oorspronkelijk LEGO® SERIOUS PLAY™ ontworpen om innovatie te stimuleren en bedrijfsprestaties te verbeteren.
De LEGO® SERIOUS PLAY™ methode is een gefaciliteerde vergader-, communicatie- en probleemoplosmethode, waarbij deelnemers worden geleid door een serie van vragen die steeds een stapje dieper gaan. Elke deelnemer bouwt zijn of haar eigen driedimensionale model met speciaal geselecteerde LEGO®-blokjes als antwoord op de vragen van de facilitator. Deze 3D-modellen fungeren als basis voor groepsdiscussie, kennisdeling, probleemoplossing en besluitvorming.
Het effectief gebruik van de LEGO® SERIOUS PLAY™ (LSP) methodiek wordt gedragen door een kernproces met vier stappen die horen bij een set van zeven duidelijk toepassingstechnieken en een aantal principes, waar uitgebreide research naar is gedaan en die zich in de praktijk hebben bewezen.
Het meest essentiële principe is ALTIJD beginnen met het individu. Door dit principe in combinatie met de vier stappen toe te passen verkrijg je de volgende resultaten:
• 100% participatie door iedereen in de groep
• Alle deelnemers hebben tijd om na te denken voor ze aan het woord komen
• Je hoort van iedereen hun unieke inzichten met betrekking tot het onderwerp van de discussie
• Alle deelnemers komen aan bod en maken deel uit van de discussie en de besluitvorming
• Er wordt gecommuniceerd op een manier die de risico’s op misverstanden en miscommunicatie minimaliseert
De zeven applicatietechnieken zorgen ervoor dat je de resultaten van het kernproces kunt uitdiepen en uitbreiden. Bijvoorbeeld: Applicatietechniek 2 – Gezamenlijk een model bouwen – is een techniek die de groep helpt om haar individuele modellen te combineren in één gezamenlijk model: team-besluitvorming.
Om LSP te gebruiken moet je het LSP-proces kennen. Daarvoor kun je zelf een opleiding als facilitator volgen bij Robert Rasmussen, één van de LSP-grondleggers. Als je al LSP-facilitator bent, kun je de speciaal geselecteerde LEGO®-blokjes bij Business Design & Innovatie huren. Of je kunt LSP toepassen met de ondersteuning van een erkend facilitator. In Vlaanderen zijn er meerdere erkende LSP-facilitatoren die je hierbij kunnen begeleiden.
Wil je meer over LEGO® SERIOUS PLAY™ weten? Wij hebben erkende LEGO® SERIOUS PLAY® Facilitatoren.