NL

Leiderschap ontwikkel en deel je door te groeien als mens

Human Resources

Koen wit

Van angst naar nieuwsgierigheid, van vasthouden naar laten gaan, van controle naar vertrouwen, van privilege naar nederigheid. Zo beschrijft Angeles Arrien de weg naar wijsheid in haar boek “The second half of life”, gebaseerd op onderzoek van spirituele tradities wereldwijd. De winst is niet financiële rijkdom, status en ook niet gemoedsrust of geluk. De winst is helderheid, openheid, flexibiliteit en zelfaanvaarding. De weg is persoonlijke transformatie.

Vanuit een heel andere insteek komen ook leiderschapsonderzoekers op het belang van persoonlijke groei in leiderschap. Op het jongste Academy of Management congres was ‘identiteitswerk’ een dominant leiderschapsthema. En ook in ons eigen onderzoek staat het belang van ‘zelfbeeld-als-leider’ centraal. In de slotbeschouwing van het boek “Naar gedeeld leiderschap”, geschreven met Karen Wouters, formuleren we het als volgt:

“Vraag in een zaal wie er zichzelf als leider ziet en weinig handen gaan de hoogte in, of ze nu directeur, manager, leidinggevende of medewerker zijn. We zijn geneigd om leiders te zien als uitzonderlijke mensen, die in staat zijn om grote veranderingen door te voeren. Dat beeld maakt het moeilijk om onszelf als leider te zien. Leiderschap is iets voor de top, voor mensen die door het glazen plafond gebroken zijn. In andere contexten, bijvoorbeeld jeugdbewegingen, is leiderschap iets heel natuurlijks: stap voor stap leren jongeren verantwoordelijkheid nemen en krijgen ze kansen om daarin te groeien.”  

"Ik ben ook een leider"

We presenteren het boek op de tweede AMS Leader Gathering op 10 oktober. Als na de gathering een pak meer mensen antwoorden “Ik ben ook een leider” op de vraag “wie ben ik?” dan is het evenement geslaagd. Leerlingen van het atheneum en CEO’s van grote organisaties. Zelfstandige professionals en startende leidinggevenden. Informele leiders en ondernemers. Het is rond deze vraag “wie ben ik als leider?” dat we een veelheid van diverse sprekers en getuigen samenbrengen om het vuur van leiderschap aan te steken en aan te wakkeren.

Keynote sprekers Charles Manz en Craig Pearce zijn grondleggers van respectievelijk zelf- en gedeeld leiderschap en ze slaan de laatste jaren meer en meer de handen in elkaar vanuit het inzicht dat beiden elkaar nodig hebben: “leadership is intertwined, synergistic, empowering, developmental, high-involving, process-based” stellen ze in hun nieuwste boek “Twisted leadership”. Dat is het vertrekpunt van de gathering. Daarna gaat het alle kanten uit. Sihame El Kabaouakibi toont de kracht van activistisch leiderschap: de power van #believe. Dries Depoorter is een creatieve leider die met sociale media en originaliteit de wereld verovert. Zijn app ‘die with me’ is oneindig poëtisch. Ook Jesse Segers zal het over schoonheid hebben in relatie tot leiderschap. Na en naast dit jong geweld besluit Paolo Gallo, HR Directeur van het WEF, de leader gathering. Hij vat de essentie van leiderschap samen in twee beelden: het kompas & de radar.

Daarnaast: een pleiade aan experten, getuigen, sprekers van heel concreet en praktisch tot filosoferend en reflectief. We presenteren straffe verhalen over de ongemakkelijke maar noodzakelijke koppeling tussen structuur- en leiderschapsontwikkeling met cases uit de overheid. We tonen hoe een leider deze organisatie-ontwikkeling kan orchestreren en of teams kan bezielen met nieuwe praktijken zoals ‘deep democracy’. Een tweede dominante verhaallijn is vitaliteit. Hoe hou je mensen in je organisatie en jezelf vitaal? Onder andere de verhalen van Janssen Pharma en Idewe wijzen de weg en ook neuroscience maakt de connectie tussen mind-body & performance. Leading with the brain in mind is meer en meer het adagio. Tot slot nog twee bijzondere momenten. De sessie ‘van ceo naar start-up” bekijkt leiderschap gesmeed door het vuur van organisatieverantwoordelijkheid én start-upper. Niet minder fascinerend: de blik vooruit en leiden met de mindset van ‘normale chaos’. Zonder visie red je het niet.  

Van angst naar nieuwsgierigheid, van vasthouden naar laten gaan, van controle naar vertrouwen, van privilege naar nederigheid is het pad van leiderschap vandaag.

Met dank aan het Koninklijk Atheneum Antwerpen voor de gastvrijheid en samenwerking en de vele co-creërende partners: BASF Antwerpen, Beanmachine Flanders Synergy, Fluvius, Foodmaker, Idewe, Janssen Pharmaceutica, Libeert en MT Magazine.

ALLES OVER DE LEADER GATHERING