NL

Masterclass HRM: een investering met blijvende return

Human Resources

Corinne2-3Corinne Scoyer startte achttien jaar geleden als strategisch analist bij Politie Antwerpen. Sinds een drietal jaar is ze er directeur HRM. Samen met haar team van 56 medewerkers ondersteunt ze de meer dan 3.000 werknemers van Politie Antwerpen. HRM is meer dan ooit van strategisch belang binnen haar organisatie. De Masterclass HRM van Antwerp Management School was dan ook voor haar de “perfecte opleiding, zowel qua inhoud als qua timing.”

“Toen ik doorgroeide tot directeur HRM had ik als voordeel dat ik de organisatie door en door kende. HRM moet bij ons absoluut ondersteunend zijn aan de operationele werking en die moet je dus in de vingers hebben. Ik had alleen geen achtergrond in HRM. In de zoektocht naar een geschikte HRM-opleiding, kwam ik al snel uit bij Antwerp Management School. Na een gesprek met AMS was ik ervan overtuigd dat de masterclass HRM de juiste match was. Ik had geen nood aan specialisatie, wel aan een algemeen beeld van de evoluties, nieuwe inzichten… in HRM. Die verwachtingen zijn ook ingelost; de opleiding biedt inderdaad een breed perspectief en raakt echt alle aspecten van HR aan. Sommigen vinden het misschien jammer dat de masterclass niet dieper in de materie gaat, maar dat is voor mij net een pluspunt.”

Ans_banner-hrm-blogpost

“Elke legislatuur moeten wij vanuit Politie Antwerpen een nieuw beleidsplan opmaken. We maken een evaluatie van de afgelopen jaren, kijken naar de veranderde context en formuleren van daaruit onze visie voor de komende zes jaar. Dit triggert ons om telkens opnieuw het beleid in vraag te stellen en bij te sturen waar nodig. Voor mij ging het om relatief nieuwe materie, dus was het nog een beetje zoeken om de prioriteiten op het vlak van HR scherp te krijgen. De opleiding kwam in die zin op het ideale moment en heeft mij heel wat handvatten aangereikt om een duidelijke visie op papier te zetten.”

"Met het eindwerk krijg je als organisatie een afgewerkt onderzoek of product in handen."

“Niet alleen voor de visieontwikkeling was de opleiding bijzonder handig, ook met het eindwerk krijg je als organisatie een afgewerkt onderzoek of product in handen dat je eigenlijk meteen kan gebruiken. Ik heb voor het thema ‘employer branding’ gekozen. Dat is in onze organisatie zeer actueel en we wilden er sowieso werk van maken. Zonder de opleiding had ik intern een projectleider moeten aanduiden en het hele traject in de organisatie moeten draaien. Nu heb ik heel intensief aan dit thema kunnen werken en had ik aan het einde van de rit een pakket waarmee we bij Politie Antwerpen aan de slag konden. Je mag zo’n eindwerk evenwel niet onderschatten. Er kruipt behoorlijk veel tijd en energie in, maar je krijgt er als organisatie ook absoluut return voor.”

"Er zijn echt banden gesmeed tijdens de opleiding."

“Een andere bijzondere meerwaarde van de masterclass is het netwerk dat je uitbouwt. Je krijgt plots een reeks sparringpartners die voor gelijkaardige uitdagingen staan, zelfs al komen ze uit heel andere organisaties en hebben ze heel diverse achtergronden. Dat helpt je om je horizon te verbreden en niet alleen vanuit de context van je eigen organisatie te kijken. De opleiding is ook zo opgebouwd dat je elkaar echt leert kennen als groep. Je ziet elkaar zowat tweewekelijks, dat creëert sowieso al een dynamiek. De docenten zorgen ook voor een gemoedelijke setting, met de nodige humor. Dat maakt het makkelijker om elkaar te vertrouwen. Dat is ook nodig. Ik heb bijvoorbeeld heel veel gehaald uit het leren feedback en feedforward geven, maar net omdat iedereen open was en elkaar als gelijkgezinden vooruit wilde helpen. Ik spreek nu nog altijd regelmatig af met een aantal van de collega-deelnemers. Er zijn echt banden gesmeed tijdens de opleiding.”

"Het gaat om een investering, maar je houdt er een blijvende return aan over."

“Die aangename informele aanpak, de brede benadering van HRM, het waardevolle netwerk dat je uitbouwt… Het zijn allemaal zaken die maken dat de masterclass voor mij echt goed zat. Ik zou ze dus zeker aanraden aan mensen die op zoek zijn naar tools om visie te ontwikkelen. Voor mensen van nichesectoren zoals loopbaanbegeleiding of sociaal secretariaat gaat de opleiding allicht niet diep genoeg. Maar als je in je bedrijf de link wil leggen tussen business en wat HR daarin kan betekenen, dan is de opleiding ideaal.

Je moet alleen beseffen dat het om een investering gaat, zowel financieel als qua tijd en energie. Aan de andere kant: je houdt er een blijvende return aan over. Ik zie voor mijn organisatie en mezelf best nog wat uitdagingen op het vlak van HRM de komende jaren. We moeten nog de transitie verder doorvoeren van een procesgeoriënteerde naar een dienstverlenende, klantgerichte directie. En dan is het leuk dat je een netwerk hebt om mee te sparren, dat geeft je extra energie.”

Ontdek de masterclass HRM