NL

Welk nieuws brengt “De kleren van de leider”?

Human Resources

De kleren van de leider.png

In 2013 verscheen “De leider in de spiegel”. Het boek werd snel een bestseller voor geïnteresseerden en specialisten in leiderschap. De heel open benadering in combinatie met inspirerende verhalen en recente wetenschap werkte inspirerend.

Vier jaar later verschijnt “De kleren van de leider”. Opnieuw worden 19 inzichten gepresenteerd met recente wetenschap en nieuwe getuigenissen. Waarin zit het verschil met het vorige boek?


 

1. “Alle kaarten op tafel. Dat vraagt wat durf, maar zo word je geloofwaardig” (Machteld Verbruggen, Thomas More)

Meer dan in 2013 leeft maatschappelijk een gevoel van disruptie en transitie. Denk aan de verkiezing van Trump, de Brexit, de vluchtelingencrisis. In 2013 zaten we met de naweeën van de banken- en schuldencrisis maar leken we nog in de bestaande instituten en machtsevenwichten vast te zitten. 2017 voelt anders aan. Kijk bijvoorbeeld naar Macron die het hele politieke landschap in Frankrijk op een jaar tijd hertekent. We zien datzelfde gevoel van transitie in de economie en overheid. We twijfelen met zijn allen niet langer aan bijvoorbeeld e-commerce, big data, groene energie. We zien meer ondernemerschap en organisaties in transformatie. Directief leiderschap is niet langer vies. In het boek vertaalt zich dit door meer aandacht voor ondernemerschap, vernieuwing, moed.

2. “Hiërarchie is voor mij een voorbijgestreefd concept.”
(Johan Thijs, KBC Group)

Empowerment, zelforganiserende teams, netwerkorganisaties, wendbaarheid staan hoger op de agenda van organisaties dan 4 jaar geleden. Het idee van de hiërarchie met leidinggevenden die én mensen én resultaten én verandering kunnen beheren bestaat niet meer. Ook de valkuil van bureaucratie wordt gemakkelijker ontweken. De nieuwe silver bullets zijn “zelfleiderschap” en “teams”. Het leiderschap dat mensen en teams zelf kunnen opnemen moet niet meer van boven komen. In ons vorig boek leefde dat idee ook al, maar nu veel explicieter met inzichten als “the main ingredient of leadership is the rest of the team”, “Leaders are anything but prison guards”, “Leaders cut deals, not throats”.

3. “Ik probeer ten goede te beïnvloeden en die lijn te bewaken.” 
(Jef De Wit, Cronos Group)

Naarmate processen automatiseren, strakke structuren afgebouwd worden en meer intelligente data beschikbaar is krijgt het puur mensgerichte leiderschap terug meer aandacht in organisaties. Finaal gaat het om mensen beïnvloeden. Hoe breng je of houd je mensen samen in fragmenterende organisaties? Hoe laat je autonome professionals virtueel samenwerken in een project? Hoe laat je vernieuwing en operationele uitmuntendheid samengaan. Het werkt niet zonder missie- en waardengedrevenheid, authenticiteit, verbindingsvermogen, maar ook geloofwaardigheid en expertise. Nieuwe inzichten als “leaders unload their camel” over moed en “leaders know what they are talking about” over deskundigheid spelen hier op in.

Conclusie

De kleren van de succesvolle leider vandaag zijn niet meer dezelfde als die van vier jaar geleden. Regelmatig je kleerkast opruimen en je garderobe aanpassen als leider en organisatie is de bron van duurzame vooruitgang.

 


Ben je benieuwd wat je nog meer aan inzichten vindt in het boek? Kom dan 15 juni a.s. naar onze Masterclass Leadership waar het boek officieel gepresenteerd zal worden. Je zal er bovendien worden getrakteerd op een keynote 'Act like a leader, think like a leader' van Herminia Ibarra (INSEAD).