NL

"Nu weet ik hoe de financiën van mijn organisatie er écht voor staan"

Strategy & Innovation

Theo van Leest is eigenaar van Digital Legit Company. Met zijn bedrijf helpt hij organisaties bij vraagstukken in IT-projecten en de impact ervan op hun business. Om hen nog beter te kunnen ondersteunen, wou hij inzicht krijgen in het financiële reilen en zeilen van een organisatie. Een balans en jaarrekening kende hij wel, maar om nu te zeggen dat hij die echt kon interpreteren, was een stap te ver. Met de opleiding Bedrijfseconomie voor Niet-Economen, kortweg BENE, zat hij helemaal goed, zo blijkt. 

Theo_Bene_nb-1Voor ik zelf de stap zette, heb ik eerst met een aantal alumni gesproken die net als ik een eigen bedrijf hebben. Ik wou weten wat zij uit de opleiding hadden gehaald. Ze gaven mee dat de opleiding toepasbaar is voor je eigen bedrijf: als zelfstandige is het natuurlijk belangrijk dat je je accountant goed begrijpt en dat je gerichte vragen kan stellen om spijkers met koppen te slaan. Maar ze konden met de opgedane kennis ook aan de slag bij hun klanten. Het hielp hen om opdrachten beter in te schatten, te formuleren en deals te sluiten.

Klik hier als ook jij wil groeien door jouw financieel inzicht te verbeteren

Ik wist wel wat een balans en resultatenrekening waren, maar om nu door verschillende ratio’s te achterhalen hoe een organisatie er echt voor staat, nee, dat kon ik helemaal niet. Een van de opmerkingen van de docent die ik heb onthouden: ‘Een organisatie kan er heel mooi uitzien maar eigenlijk doodziek zijn, terwijl omgekeerd, een organisatie bij wie het slecht lijkt te gaan, net kerngezond kan zijn.’ Dat is voor mij bij het doorlopen van de opleiding inderdaad helder geworden.

“Je kan een euro maar eenmaal uitgeven, dus kun je maar beter zorgen dat je die goed besteedt." 

Als je je organisatie wil verbeteren, dan moet je investeren. Maar je moet natuurlijk de juiste keuze van investering maken. En hoe weet je dat? Je kan een euro maar eenmaal uitgeven. Wat krijg je voor die euro terug? In de opleiding hebben we allerlei methodes aangereikt gekregen om de netto oplevering van die geïnvesteerde euro te berekenen. Daar inzicht in hebben, helpt je in de beslissing om een project al dan niet aan te nemen of af te wijzen en om te anticiperen op er wat er speelt.

“Ik ben meer van het voordenken dan het nadenken." 

Als ZZP’er ondersteun ik organisaties bij hun uitdagende (IT-)investeringen. Organisaties investeren veel geld in software, maar halen zelden volledig de beoogde resultaten. Ze beseffen niet altijd de enorme potentie van IT en laten kansen liggen. Dit heeft veel te maken met volwassenheid van het gevoel bij techniek. Ik heb dit liever vooraf goed in kaart, zodat je tijdens het project of proces kunt bijsturen.

Vandaar mijn voorkeur voor voordenken in plaats van nadenken. Het was voor mij enorm verrassend om te zien hoe sterk budgettering daarbij kan helpen. De module budgettering heeft mij doen inzien dat budget niet zomaar een pot geld is; er is voor mij echt een hele wereld opengegaan.

“De opleiding was qua structuur heel mooi opgebouwd." 

Ook de module strategie was een meerwaarde. Op zich heeft dit niks met financiën te maken, maar het is er wel onlosmakelijk mee verbonden. Je kan wel van alles willen en een mooie missie, visie en doelstellingen voor je organisatie op papier zetten, maar vervolgens moet je die ook gaan uitvoeren. En dat kost weer tijd, en tijd is geld.

Hetzelfde geldt voor integraal prestatiemanagement. Ook aan die module heb ik veel gehad. Combineer je die met strategie, dan krijg je een dashboard van je organisatie en weet je hoe je in de wedstrijd staat. Voeg daar dan de onderlaag van financiën aan toe, en dan heb je het volledige plaatje.

De opleiding was in die zin heel mooi opgebouwd qua structuur. We hebben alle belangrijke aspecten in een organisatie aangestipt.

“Elke lesavond is een combinatie van theorie en praktijk." 

Het was bij momenten wel taai. Iedere persoon heeft zo zijn eigen voor- en afkeur, het hoort erbij. Ik ben blij dat ikzelf geen carrière heb in de financiële wereld. Maar de opleiding heeft me laten inzien dat alles vertrekt bij en eindigt met een goede budgettering. Voor mensen zonder financiële opleiding maar die wel met financiën te maken krijgen, is dit een uitstekend programma. Het confronteert je even heel stevig met alle aspecten. Je kan natuurlijk zelf een en ander opsteken online bijvoorbeeld. Maar je voelt bij deze opleiding dat de proffen een sterke poot hebben in zowel de theorie als de praktijk. Ze weten dat het mooi is om alles op te schrijven en in kaart te hebben, maar ze beseffen ook dat er in de praktijk soms flexibiliteit nodig is.

Elke lesavond is dan ook een combinatie van theorie en praktijk. Dit geeft je echt een basis om organisaties, ook die van jezelf, goed te kunnen inschatten.

Ontdek onze opleiding Bedrijfseconomie voor niet-economen