NL

Hoe blijf je als leider in balans? Het belang van reflectie en introspectie.

Human Resources

Jesse Segers.jpgIn een eerder artikel van De Morgen riep Jesse Segers CEO’s op het yogamatje. Om de negatieve effecten van macht te vermijden is introspectie volgens hem noodzakelijk. Je moet momenten inbouwen waarop je je als leider kan distantiëren van je werk en je kan nadenken over je macht en je positie. Waarom hij persoonlijk veel waarde hecht aan introspectie en op welke manieren hij deze zoekt, legde hij onlangs uit in de podcast ‘Het verhaal van de leider’.

 

We hebben allemaal een ego, we leven in een complexe omgevingen en worden als mens allemaal wel eens gekwetst. Je goede intentie wordt anders begrepen. Soms ageer je als leider dan te snel. Het is daarom heel belangrijk dat je een eigen plek hebt waar je tot rust kan komen en dat je die niet laat afpakken door drukte en hectiek. Het is op die plek dat je tot het besef kan komen: misschien is dit wel goed voor mij, maar niet voor het collectief en als leider sta je natuurlijk voor het collectief.

Je kunt een gebrek aan authenticiteit ervaren als je je emoties niet kunt tonen. Wanneer je rust vindt, lukt het beter om een reactie te geven waarin je verschillende rollen (de leider, maar ook de emotionele mens) geïntegreerd zijn. Die rust kun je vinden in yoga, maar ook in meditatie, mindfulness of een boswandeling.


Beproefd recept

Ik wandel. Elke maand ga ik minstens 1 dag wandelen. Elke twee, drie maanden ga ik er een week tussenuit. Dat is geen vakantie, dan werk ik in de voormiddag en in de namiddag ga ik wandelen. Soms met familie, soms alleen. Soms met een coach die mij zegt waar het op staat. Dit wandelen dient om stil te staan bij wat ik op persoonlijk vlak allemaal geleerd heb. Verder doe ik aan yoga, mediatie en ben ik heel bewust bezig met gezond eten.

Die ruimte creëren is nodig om goed te kunnen luisteren. De context maakt de leider, maar leiderschap is zeker ontwikkelbaar. Om als leider te kunnen prikkelen via storytelling, moet je verder dan de oppervlakte kijken en dat vergt tijd. Iets leren op cognitief niveau is één, maar in de praktijk ontwikkel je begrip op een dieper niveau.


Op doktersvoorschrift

Je kan beginnen door te schrijven. Dat levert een gesprek met jezelf op en zorg voor vertraging. Als je er twee dagen later nog eens naar kijkt, verbaas je je over wat je geschreven hebt. Een ander voorbeeld om te vertragen is het luisteren naar klassieke muziek in de auto, in plaats van programma’s die je met nog meer informatie en input overladen. Klassieke muziek zorgt voor reflectie. 

Onderzoek wat je tegenhoudt om meer reflectieruimte te zoeken. Veel mensen leven in een heel gejaagde context. Zij zijn constant aanwezig, brengen de kinderen weg, zijn actief op sociale media, krijgen honderden e-mails, zijn onderdeel van verschillende teams. Kortom: het is hollen en bollen. Zij weten ook wel dat ze eigenlijk meer moeten reflecteren, maar de vraag is: wat houdt je tegen om daar meer ruimte voor te vinden?

Ontdek via onze programma’s en leiderschapstrajecten hoe jij je als leider verder kunt ontwikkelen.