Christophe Piette is expert in ondernemingsrecht en komt zowat dagdagelijks in contact met ondernemingen. Het is dan bijzonder handig als je niet alleen thuis bent in ondernemingsrecht, maar ook weet hoe een onderneming bedrijfseconomisch in elkaar steekt. Met de Masterclass BedrijfsEconomie voor Niet-Economen (BENE) kreeg hij een praktisch kader aangereikt waarmee hij zijn cliënten nu nog beter kan ondersteunen.
Christophe Piette: “Ik ben advocaat, gespecialiseerd in ondernemingsrecht. Dat maakt dat ik met veel ondernemingen in contact kom. Het juridische en het economische komen vaak samen in de dossiers van mijn cliënten. Nu kan ik wel perfect een juridische bril opzetten maar ik heb geen economische achtergrond. Terwijl het kunnen kijken met een dubbele bril bijzonder relevant is. Stel dat iets juridisch kan bijvoorbeeld, is het dan ook economisch haalbaar? Of omgekeerd: is wat economisch kan, ook juridisch goed onderbouwd? Om een betere gesprekspartner voor mijn cliënten te zijn ben ik dus op zoek gegaan naar een opleiding die mij inzicht kon geven in de economische principes.”
"Je krijgt een heel logisch opgebouwde inkijk in de bedrijfseconomische manier van werken"
“Na wat opzoekingswerk heb ik uiteindelijk voor de masterclass BENE van AMS gekozen. Ik had niet de ambitie om een economisch expert te worden. Ik was vooral op zoek naar een praktisch bruikbaar kader. De masterclass sloot perfect aan bij mijn verwachtingen. De meerwaarde ervan ligt voor mij niet in die of die specifieke module, maar net in het totaalpakket dat je krijgt. Je krijgt een heel logisch opgebouwde inkijk in de bedrijfseconomische manier van werken: waaruit bestaat een onderneming, wat kunnen of moeten de cijfers je vertellen?”
“Heel belangrijk is ook dat het niet gaat om een aaneenschakeling van grote theorieën. In elke les krijg je casussen gepresenteerd. En op het einde moet je in groep een grotere casus uitwerken om je certificaat te halen. Je zit dus niet gewoon te luisteren naar een prof. De theorie wordt meteen tijdens de lessen toegepast. Dat maakt het heel tastbaar. Er steekt zo ook een zekere schwung in de lessen. Om na je werk nog eens vier uur op de schoolbanken te gaan zitten is best een opgave. Maar zo voelt het met deze masterclass niet.”
"Geef zo’n opleiding voor twintig juristen en je krijgt een heel andere invulling en dynamiek"
“Aangenaam is ook dat de opleiding beperkt is tot een kleine groep deelnemers. Je werkt veel opdrachten samen uit en zo leer je elkaar goed kennen. Het gaat ook om mensen met heel diverse achtergronden. In onze groep zaten bijvoorbeeld naast ikzelf als jurist even goed een dierenarts, een architect als mensen met een technische achtergrond. Het is boeiend om te zien hoe iedereen vanuit de eigen achtergrond naar een bepaalde vraag of situatie kijkt. Geef zo’n opleiding voor twintig juristen en je krijgt een heel andere invulling en dynamiek.”
“De lessen verlopen in een ontspannen sfeer. Je werkt samen aan concrete cases, tijdens de pauze kan je een babbeltje doen, en de docenten zijn er om je te ondersteunen. Ze gaan daarin verder dan het gewone lesgeven. Ik heb bijvoorbeeld één les moeten missen omdat ik in het buitenland was. De week nadien kwamen de proffen een uurtje vroeger om de les van de vorige keer kort te doorlopen met de mensen die er niet bij konden zijn. Zoiets apprecieer ik geweldig. Ze willen er voor jou echt het beste van maken, en dat werkt extra motiverend.”
"Je hebt nooit het gevoel dat je naar de les moét"
“Deze opleiding heeft ervoor gezorgd dat ik weet hoe een onderneming in elkaar steekt. In gesprekken met de cliënten kan ik nu zowel door een juridische als een economische bril kijken, en zo’n dubbele bril is voor mij en mijn cliënten bijzonder nuttig.
De opleiding heeft me ook wel getriggerd. Niet dat ik een economisch expert wil worden, maar misschien wil ik me toch in een aantal elementen verder verdiepen. Dus voor wat mij betreft, is de masterclass zeker een aanrader. Je krijgt praktisch bruikbare inhoud mee, en het is op zo’n leuke manier gebracht dat je nooit het gevoel hebt dat je naar de les moét.”