NL

Impact op de samenleving - een greep uit recente projecten van AMS-alumni

Strategy & Innovation

Elk jaar bedenken studenten producten die soms bij een one-shot blijven en soms uitgroeien tot echte succesverhalen. Ook de alumni zitten niet stil. Een greep uit recente projecten van Antwerp Management School-studenten, -alumni en -staff.

POPPY

Wat?  Auto-, scooter- en stepdeelplatform in Antwerpen en Brussel.

Wat lost het op? Een deelauto haalt negen particuliere auto’s van de baan. Deelmobiliteit is een deel van de oplossing voor de parkeerdruk, files en luchtvervuiling.  De auto’s van Poppy rijden elektrisch of op aardgas.

Wie? Moos Tits, medeoprichter Poppy en Master of Innovation & Entrepreneurship (2014).

Status van het project? Gelanceerd op 15 januari 2018. Een jaar later waren er al 20000 geregistreerde gebruikers voor 350 auto’s en 25 scooters in Antwerpen. Enkele maanden later lanceerde Poppy de tweede stad, Brussel. En het breidde de vloot uit met elektrische deelsteps.Poppy-Deelsteps-©-MORREC

www.poppy.be

 

YUMM

Wat? Een thuis geleverde, maandelijkse box met gezonde snacks voor kinderen. De box wordt gelinkt aan verschillende online games die het eten van de snacks koppelt aan een extra voordeel in het spel.

Wat lost het op? Yumm spoort kinderen aan om op een leuke manier gezonde snacks te leren kennen. Het verandert eetgewoontes van kinderen en neemt kopzorgen van ouders weg.

Status van het project? In de opstartfase. Geïnteresseerden kunnen zich registreren via de website en maken kans op een gratis Yumm-snackbox.

Wie? Sophie Saia en Lena Van Deynze, beide student Master Innovation & Entrepreneurship (2019), en Meike Papenfuss, Bachelor in Design Management.

yumm boxhttps://yumm.launchaco.com

 

MONOA

Wat? Wearable ecosysteem met de focus op dagelijkse functionaliteit en stijlvolle draagbaarheid. Ondersteuning van persoonlijk welzijn door het detecteren en vertalen van
stresssymptomen.

Wat lost het op? MoNoA biedt een oplossing voor de impact van stress in onze maatschappij. Met behulp van zelfbewustheidssessies toont het gebruikers de impact van stress en welzijn op hun lichaam.

Status van het project? Orders staan open. Op 13 juni worden de eerste bestellingen uitgeleverd.

Wie? Stijn Bogaerts (31) behaalde in juni 2018 zijn executive MBA aan Antwerp Management School.monoa

www.monoa.tech

 

BAO LIVING / SAM

Wat? Bao Living ontwikkelt en -commercialiseert nieuwe producten die de residentiële
bouwmarkt goedkoper en duurzamer moeten maken. SAM (Slimme Aanpasbare Module) is het eerste product dat ze bedachten en ontwikkelden.

Wat lost het op? De inefficiënte, kostelijke en vervuilende manier waarop nutsvoorzieningen worden geïnstalleerd in (stedelijke) woningen.

Status van het project? In volle commercialisatie en groeifase.

Wie? Benjamin Eysermans en Axel van der Donk, Master Innovation & Entrepreneurship
(2015).Bao living

www.baoliving.com

 

TALENTO TODAYtalento today

Wat? Talento Today is een tool om jong voetbaltalent (8-16 jaar) al vroeg in kaart te
brengen door het digitaliseren, structureren en analyseren van data.

Wat lost het op? Talento Today biedt een oplossing voor de alsmaar stijgende transferprijzen van jonge profvoetballers.

Status van het project? Talento Today heeft kapitaal opgehaald van twee investeerders als pre-seed en is op zoek naar seed-kapitaal.

Wie? Oprichters Dyon Nelis en Predrag Tokovic, medewerkers Lennert Peer en Tom
Schellekens, allemaal studenten Master Innovation & Entrepreneurship (2019).

www.talentotoday.com

 

TWIKIT

Wat? Twikit is een B2B-softwarebedrijf in digital manufacturing. Het connecteert interfaces rechtstreeks met manufacturing (o.a. 3D-printing) en laat zo merken (zoals BMW) toe om gepersonaliseerde producten aan te bieden op schaalbare wijze.

Wat lost het op? Schaalbare productie laat automerken toe om next-level te gaan in de individualisering van producten. In de sector van protheses en ortheses zorgt de oplossing voor betere producten met perfecte maatvoering, bijvoorbeeld.

Status van het project? In de scale-up fase met een wereldwijd team van 35 medewerkers.

Wie? Martijn Joris, medeoprichter van Twikit, heeft een achtergrond in productontwikkeling en studeerde af in de eerste lichting Master Innovation & Entrepreneurship (2007).

twikit

www.twikit.com

 

SPARK

Wat? Online responsive ICT-platform dat de mogelijkheden van Spatial Augmented Reality ten volle benut in het creatieve ontwerpproces. De klant kan als het ware in de stoel van de ontwerper plaatsnemen.

Wat lost het op? SPARK stimuleert internationale, creatieve samenwerking door taalbarrières en de diversiteit in achtergrond en tekencapaciteit van de designteamleden te overwinnen..

Status van het project? Afgewerkt Horizon 2020-onderzoeksproject. Momenteel worden de mogelijkheden onderzocht om het platform te commercialiseren. Het SPARK-lab in Kortrijk kan ingehuurd worden voor cocreatiesessies en demonstraties..

Wie? Philippe Martens, Business Design & Innovation-coach AMS.

Spark

spark-project.net

 

ECHODRONE

Wat? De valorisering van het autonome vaartuig Echodrone, een innovatie van Port of Antwerp. Het studententeam onderzocht hoe Port of Antwerp de meeste waarde kan halen uit de innovatie.

Wat lost het op? Echodrone laat havens toe hun dieptemetingen op een veel goedkopere en efficiëntere manier uit te voeren. Een enorme besparing van personeel, kosten en brandstof.

Status van het project? De Echodrone kan volledig autonoom metingen uitvoeren in een gebied dat vooraf wordt vastgelegd.

Wie? Het innovatiedepartement van Port of Antwerp (opdrachtgever) en een team van AMS-studenten uit de Master Innovation & Entrepreneurship (2019): Pieter Rosseel (België), Dimitar Ivanov (Bulgarije), Fanni Mester (Hongarije), Tyler Mathews (V.S.) en Asheesh Bhasin (India).

Echodrone

www.portofantwerp.com