NL

"Bij Google was leiderschap geen onderscheiding voor senior werknemers"

Human Resources

stenen leiderschap.jpgStephan Thoma was verantwoordelijk voor learning & development bij Google. Vandaag spoort hij vooral Europese bedrijven aan om de Silicon Valley-geest van innovatie en ondernemerschap te omarmen. In een inspirerende lezing georganiseerd door Circleradius voor een groep van leiderschapsprofessionals, bevestigde hij de wijdverspreide overtuigingen over leiderschap die leven in de GAFA’s (Google, Amazon, Facebook en Apple) & Natus (Netflix, Airbnb, Tesla & Uber) van deze wereld. Het draait allemaal om cultuur en doelgerichtheid.

 

Toonaangevende millennials

"Leiderschap bij Google wordt erkend op twee manieren. Ten eerste zijn volgers heel belangrijk. Leiders hebben meestal een idee, vinden een eerste volger en slagen erin om een stam achter zich te scharen. Ten tweede is een leider iemand die niet bang is om de gebrekkige projecten aan te pakken, de problemen waar verder niemand z’n vingers aan wilde branden. Ze toonden moed.” Thoma pleitte voor een "super-intentionele" focus op een cultuur van leren en leiderschap, waarin leiders zich kunnen ontwikkelen en initiatief kunnen nemen.

"Bij Facebook zijn de medewerkers op de frontlinie de leiders. De piramide wordt omgekeerd. Ze worden gemanaged maar niet geleid. De managers van deze vooraanstaande Millennials stimuleren autonomie en verantwoordelijkheid en bieden ondersteuning. Niets bijzonders eigenlijk, maar het is wel de belangrijkste positie in de organisatie en ze doen het zeer goed." Een goed geleide organisatie heeft stimulerende, bescheiden leiders nodig. Thoma haalt ook Spotify aan als een voorbeeld van een cultuurgerichte organisatie. "Zij hebben een cultuur waarin mislukken mag. Hun motto is “Sla snel de bal mis en leer ervan”. Of, zoals Formule 1-piloot Mario Andretti’s ooit zei: "Als je alles onder controle lijkt te hebben, ga je nog niet snel genoeg". Bij Spotify is de mislukking te boven komen, belangrijker dan hem vermijden.

Cultuur is echter niet genoeg. Je hebt een missie nodig. Dit soort bedrijven is echt "op een missie" en hun medewerkers zijn kruisvaarders. Thoma sprak over Kobalt Music, een in 2000 opgericht bedrijf uit het Verenigd Koninkrijk. "In Kobalt muziek is niemand geneigd de baas te spelen, te vertrekken of interesse te verliezen. Waarom? Ze hebben een gezamelijke missie: de muziekindustrie vernietigen." Zo simpel is het. In dit organisatiemodel is de leider een onverschrokken creative destructor.

 

Systematische transformatie van leiderschap

"Hoe zit het dan met de oude organisaties, gebukt onder bureaucratie en verouderde systemen en structuren?" Deze vraag kwam steeds terug onder de deelnemers. “In de eerste plaats streeft een dergelijke houding haar doel voorbij, "antwoordde Thoma, waarbij hij nogmaals het belang benadrukte van doelgerichtheid en bedrijfscultuur. Hij gaf voorbeelden van bedrijven die zichzelf blijven heruitvinden, met behulp van x-teams of van “een intern guerrilla leger van revolutionaire denkers". De inspanning is systemisch. Het is meer evenementgericht, een set praktijken die voortdurend snoeien in de bureaucratie. Thoma citeert Dentsu Aegis als een voorbeeld van systemische leiderschapstransformatie.

Een andere trend in het transformeren van organisaties is de nadruk op welzijn. "Eenmaal we bij Google het effect van meditatie wisten te bewijzen met harde data, werd het volledig geaccepteerd als leiderschapspraktijk. Steeds meer bedrijven ontdekken dat. Een goed voorbeeld is Salesforce. Hun nieuwe programma’s over empathisch leiderschap, de wetenschap van het geluk en mindfulness kannibaliseren de oudere benaderingen van leiderschaps- en managementontwikkeling".

Thoma sprak verder ook over een focus op alle medewerkers - niet enkel op een selecte club van leiders - en het belang van opkomend leiderschap in bedrijven in groei of verandering. Hij verdedigde systemen waarin leiders worden gemachtigd en voorzien van begeleiding en leerkansen, waarbij ze zich leren concentreren op ontwikkeling en cultuur. Dat is niets nieuws. Integendeel, het is humaan en teamgericht leiderschap, simpelweg ontdaan van de roem en status die "management" met zich meebrengt.

Geïnspireerd? Lees meer over Leiderschap!