NL

“Strategie, digitale transformatie en leiderschap: alle puzzelstukken passen nu in elkaar”

Digital & IT Human Resources Strategy & Innovation

Sofie getuigt over haar deelname aan de masterclass Business Strategy & Leadership: een unieke combinatie van wetenschap, individuele coaching, diepgang en praktijk

Sofie Brys werkt al jaar en dag bij KBC Bank & Verzekering en krijgt er heel wat kansen op interne opleiding. Maar ze wou wel eens een externe blik, vooral dan op strategie en leiderschap. Bij AMS vond ze de twee thema’s in één masterclass: Business Strategy & Leadership. De warme ontvangst, het NeuroTrainingLab™, de diepgang, de onmiddellijke feedback, de individuele coachingssessies, de groep medestudenten vanuit heel verschillende achtergronden,.. Het zorgde voor een unieke combinatie die duidelijk is blijven hangen.

Sofie Brys is diensthoofd schaderegelingen bij KBC Bank & Verzekering. Ze is eindverantwoordelijke voor 120 medewerkers en stuurt een 12-tal mensen direct aan. Een behoorlijke verruiming van haar scope, wat ook de trigger was om op zoek te gaan naar een opleiding rond strategie en leiderschap. Ze kwam al snel bij AMS uit, niet alleen omwille van praktische redenen (ze woont dicht bij de campus), maar vooral omwille van de benadering: “De doorslaggevende factor om mij in te schrijven was de combinatie van theorie, het NeuroTrainingLab™ en individuele coaching.”

Sofie-Brys

“Die eerste sessie maakte meteen het verschil met andere opleidingen duidelijk.”

“De eerste kennismaking was meteen een sessie in het NeuroTrainingLab™. Ik had er wel een en ander over gelezen, maar je weet toch niet goed waaraan je begint. Je komt dus in een onbekende omgeving binnen, maar we kregen een heel fijn en hartelijk onthaal van Steven Poelmans. Die eerste sessie maakte meteen ook het verschil met andere opleidingen duidelijk. Je krijgt feedback van anderen. Je ervaart zelf hoe je bepaalde situaties aanpakt, wat soms best confronterend is. En vooral: je krijgt een beeld van wat er in je hersenen omgaat bij elke stap die je zet. Dat is heel frappant om te zien.”

“Je krijgt drie modules in de masterclass, rond strategie, digitale transformatie en leiderschap. Ze waren voor mij allemaal bijzonder leerrijk. Al heb ik gemerkt dat het visionaire, het uitdenken van een strategie vanaf een blanco blad, dat dat je echt moet liggen. Ik haal zelf meer energie uit de implementatie van strategieën, het meenemen van mensen in een verhaal van verandering. Maar dat inzicht op zich was al een eyeopener. En sowieso brengt die module alle elementen in kaart waarmee je rekening moet houden. Als ik nu zo kijk naar onze strategie op het werk, dan vallen de puzzelstukken wel in elkaar.”

“Door die insteek van AMS heb ik meer begrip en werk ik beter samen.”

“Wat me heel erg is bijgebleven uit de module digitale transformatie, is de boodschap van Steven De Haes dat je IT-resources en je business hand in hand moeten gaan. In de praktijk kijken die afdelingen in heel wat bedrijven een beetje argwanend naar elkaar: business vindt dat IT niet mee wil en omgekeerd vindt IT dat business het onmogelijke vraagt. Maar als die twee goed samenwerken, dan kan je veel grotere stappen in digitale transformatie zetten. We zitten zelf ook volop in zo’n transformatie. Door die insteek van AMS heb ik meer begrip voor IT en werk ik meer met hen samen.”

“Het digitale aspect komt nu uiteraard goed van pas in deze coronatijden. Zowel onze medewerkers als onze klanten moesten nog wat hordes nemen om de omslag te maken, maar nu kunnen ze gewoon niet anders dan voluit in de digitalisering mee te gaan. Ook leiderschap krijgt in tijden van social distancing een andere dimensie. Iedereen zit in zijn kot. Echt betrokken luisteren, het doorvragen, of de stilte laten: dat is helemaal niet evident zo op een afstand. Zeker niet als je tegelijk ook nog je performantie moet zien hoog te houden. In dat opzicht heb ik veel gehad aan het brain balance-verhaal van Steven Poelmans: als je onvoldoende focus hebt, verlies je veel van je energie. Je moet dus de tijd nemen om je focus te bepalen. Hij gaf ons daarvoor onder meer de techniek van de personal scorecard mee. Dit is voor jezelf heel bruikbaar, maar het helpt ook om met je medewerkers heel gericht in gesprek te gaan. Zeker in tijden van eindeloos skypen of zoomen is zo’n techniek bijzonder nuttig.”

“Je krijgt allemaal dingen aangereikt die ik elke dag weer meepak in mijn job.”

“Dus ja, ik zou de opleiding zeker aanraden. Ik heb mijn opleiding trouwens zelf betaald, maar ik heb er nog geen seconde spijt van gehad. Het is de investering meer dan waard. De feedback die ik daar heb gekregen, de expertise die je aangereikt krijgt, het wetenschappelijke aspect van neurotraining, het samenwerken met mensen die een heel andere achtergrond hebben: dat zijn allemaal dingen die ik elke dag weer meepak in mijn job.”

Ontdek de masterclass Business Strategy & Leadership