NL

Werken met aandacht…

Human Resources

jan-laurijssen.png… in een wereld vol afleiding. Dat is de ondertitel van het boek “Diep werk” van Cal Newport. In De Morgen van september 2016(!) las ik er een recensie van, waarna ik het onmiddellijk bestelde. Intussen zijn we mei 2017 en stel ik vast dat ik het boek occasioneel heb gedegusteerd. Wat op zijn minst gezegd ironisch is natuurlijk, gezien de inhoud (een pleidooi voor geconcentreerd werk) en de vorm (een papieren boek).

 
"Het benadrukt hoe onze individuele en collectieve productiviteit en prestaties erop achteruitgaan omdat we ons niet langer organiseren op geconcentreerd werk."
 

Ik prijs me gelukkig dat ik er nu eindelijk aan begonnen ben, want het is allerminst boekenwijsheid die Newport met zijn lezers deelt. Het ligt in het verlengde van “Ontketen je brein” van Theo Compernolle, dat benadrukt hoe multitasken onze hersenen gijzelt. Toch gaat het nog een stuk verder door te benadrukken hoe onze individuele en collectieve productiviteit en prestaties erop achteruitgaan omdat we ons niet langer organiseren op geconcentreerd werk.

Druk druk druk

De auteur formuleert zijn diep-werkhypothese als volgt: “Het vermogen om diep werk te verrichten, wordt schaars in precies hetzelfde tempo als waarin het voor onze economie waardevoller wordt.” En dat onvermogen creëren we voor een groot stuk zelf door weinig doordacht om te gaan met alles wat ons afleidt (mail, apps…) en (kennis)werk te organiseren in open kantoorruimtes. Dat leidt er onder meer toe dat “Drukheid als alibi voor productiviteit” wordt gebruikt. Need I say more?

De vraag is hoe we dit beter aanpakken als individu en als organisatie. Kunnen we ons werk met meer aandacht voor minder afleiding organiseren? Of is de druk van de informatiepush te groot om aan te weerstaan? Het nieuwe werken zou hierop toch net een antwoord moet kunnen zijn, denk ik dan. Thuiswerk, activity based work en andere manieren van werken, laten ons toch toe om keuzes te maken over waar en hoe we ons werk verrichten.

Het moeilijke deel is natuurlijk dat dit allemaal gaat over collectief en individueel menselijk gedrag. Gewoontes en gedrag zijn erg moeilijk te veranderen, en het vergt een veel bewuster omgaan met ons werk en leven om daarin te slagen. Ik heb het er ook niet gemakkelijk mee, geef ik toe. Benieuwd of dit boek mij op het juiste spoor zet. Ik ben er toch al in geslaagd om twee uur geconcentreerd te lezen en een uur (thuiswerk) uit te trekken om deze blog te schrijven. Alle begin is moeilijk zeker…

Lees meer over wat AMS en SD Worx samen ondernemen!