Gert Van Esbroeck, eMBA student in de cohorte 2019 en orthopedisch chirurg schrijft in deze blog in vier delen over zijn ervaringen tijdens Corona. Over het feit zelf positief te worden getest en thuis in quarantaine te zitten, over hoe hij de lessen nog online volgt en probeert structuur te houden en hoe ieders aanpassingsvermogen op de proef wordt gesteld.
Hoe snel alles kan veranderen
Voor sommige dingen ben ik bij de late beslissers. Het was dan ook ruim september 2019 toen ik mij inschreef voor de executive-MBA cohort 2019-2021.
Eerst had ik toch wel eens rustig rondgekeken wat er op de markt aan aanbod was.
Mijn leeftijd sluit olympische medailles uit in zowat alle disciplines, maar studeren, …, eens iets anders, …., de horizon wat opentrekken, ja dat lokte en lonkte.
Opening minds to impact the world!
Deze “mind” opende en als orthopedisch chirurg werd ik letterlijk en figuurlijk in een andere wereld getrokken. Ook een heel eigen jargon (Ebitda, WACC, NPV, etc) kwam tot bloei, daarbij een strak ritme van voorbereiding, les, assignment/examen volgend.
De eerstvolgende horde 26/03/2020, was corporate finance en een studieplanning werd opgesteld voor een examen op 26 maart.
Dat is toch iets anders dan chirurgie! Ik werk met twee vennoten en zeven personeelsleden. Mijn weekschema bestaat uit consultaties (maandag, woensdag, vrijdag) en operaties (dinsdag en donderdag). Daarnaast hebben we de opvolging van de geopereerde patiënten evenals de terugkerende wachtdiensten (er is een 24/24 ; 7/7 regeling) waar de trauma patiënten opgevangen worden. In tegenstelling tot wat enkele jaren geleden voorspeld werd, is de administratieve Alpenberg getransformeerd tot een Himalayamassief. Een mens houdt het niet voor mogelijk wat er jaar na jaar bijkomt. Een klassieke werkweek is niet full-time maar all-time.
Het is echter geweten: “If you want to get something done, ask it a busy man.”
Corporate finance dus! … Dus niet.
De COVID-19 – Corona wereld is tijdens dit eMBA jaar dezelfde wereld niet meer: systematic risk van een andere orde. Naast alle andere afgelastingen, verplaatsingen werd ook het corporate finance examen verschoven.
Examen uitgesteld, maar ook uitstellen van alle geplande ingrepen, consultaties, geplande onderzoeken! Een tsunami volgde aan telefoons, brieven, regelingen, vergaderingen.
Wij zijn als arts altijd blootgesteld aan meerdere risico’s en gelukkig is het merendeel van de mensen zich daar niet bewust van. In de initiële HIV-modellen werd bijvoorbeeld door Poolse chirurgen uitgerekend, dat een chirurg met een 30 jarige beroepscarrière welhaast 100% zeker HIV positief ging worden ten gevolge van defecte chirurgische handschoenen en of prikaccidenten. Wat uiteindelijk niet waar bleek te zijn.
Ook de medische wereld heeft zijn jargon: HIV, TBC, CPE, MRSA, MRSE, HPV, etc. en u kunt het raden, geen van deze acroniemen voorspelt veel goeds.
Vrijdag 13 maart was ik “van wacht” en ’s avonds laat enkele trauma’s aan het opereren. Mijn echtgenote is arts-specialist dermatologie en voelde zich de dag tevoren niet optimaal en herkende de symptomen van COVID-19. Ze had zich die ochtend in een Antwerps ziekenhuis laten testen na enige weerstand van de jonge collega die daar actief was. Een telefoontje bevestigde COVID-19 positief.
Vanaf die dag zitten we dus in quarantaine. Aangezien ikzelf ook symptomen begon te krijgen liet ik mij enkele dagen later ook testen: COVID-19 positief.
Van het bovenvermelde werkschema schiet op dit moment niets meer over. Tussen de koortsperiodes door tracht ik nog wat te studeren en ons gezin met twee tieners enige structuur te bieden.
Covid 19 is no joke. Hopelijk blijft mijn gezin aan de goede kant van de COVID-19 statistiek.
Volg de adviezen die je hoort, als arts/verpleegkundige staan we verplicht in de frontlijn maar de rest kan kiezen.
Jeroen Martens vroeg me een blog bij te houden. We zijn gestart voor een onzeker verhaal.
Zorg voor elkaar.
Gert
Breakfast of champions
Breakfast of champions ! Nog nooit zoveel pillen in mijn leven ingenomen. Ook nog nooit zoveel gehoest, keelpijn gehad, koorts aan één stuk door gehad en vermoeid geweest. Wanneer dit gelezen wordt zou er een hoestaanduiding bij moeten staan voor elke “hoestbarrage”, net als in een muziekpartituur.
Quarantaine dus. Opgesloten in het eigen huis. Vandaag en morgen is er een virtuele eMBA sessie. Goed dat dingen door blijven gaan. Al voel je wel in de virtuele gesprekken wat ongemak.
'Hey, hoe gaat het?'
'Niet super, COVID-19 positief en in quarantaine.'
'Maar dan toch de lichte vorm met weinig symptomen?'
'Ik wou dat het waar was, maar gezien hoesten en koorts al meer dan 7 dagen aanhouden, zit ik in de prognostisch minder aangename groep?'
'Oh?!'
Weg sfeer op zo’n moment. Dat is niet zo erg. In India zijn een aantal artsen bedreigd omdat ze COVID-19 patiënten verzorgen en in Spanje werden COVID-19 patiënten transporten bekogeld. Dat is heel andere koek.
In deze dagen kan ik naast studeren, administratie in orde brengen, inname van medicatie en opnemen van temperatuur, uitgebreid de vrije tijd vullen met The Economist, Knack , CNN, VRT News, BBC World News , NBC,…
Als COVID-19 niet zorgt dat je jezelf belabberd voelt, dan toch deze nieuwsbronnen. Het drama in deze berichten kan niet in “metrics” gevat worden. Met verwondering zie ik de voorbije dagen een Amerikaanse president het Boeing aandeel meer dan 20% omhoog praten en terzelfdertijd benadrukken hoe goed het gaat met deCOVID-19 aanpak.
Daar raken we net aan de essentie van deze wereldcrisis. Veel dingen in de huidige economie en politiek worden gedreven door de perceptie, wat niet het geval zal zijn voor deze COVID-19 aanpak.
Anderzijds zal naast wetenschap en beschaving, een reactieve industrie nodig zijn om dit probleem te stuiten en nadien te helen. Intenties zullen niets uithalen, middelen en daden wel.
De wiskundige modellen zullen de ijzige logica van COVID-19 tonen en net als met het Boeing aandeel kunnen de cijfers ook hier omhoog gepraat worden. Maar heel de wereld kijkt op dit moment naar heel de wereld en zijn leiders. Verkeerde perceptie-praatjes riskeren vele levens te verwoesten.
Iedereen weet het: “Die leiders weten het niet”. Ze zijn even bang als u en ik, al zijn de redenen voor de schrik wellicht verschillend. Er is ook reden om bang te zijn, maar geen reden om niets te doen.
Zij die symptomen hebben, gaan in quarantaine. De rest doet wat gevraagd wordt en zorgt voor middelen en daden met een duidelijk doel: voorbij COVID-19 geraken.
Eens er voorbij, zal er “voor” en “na” zijn. Wat is de ideale wereld?
Ondertussen voor mij vandaag tweemaal een persoonlijk succes. Een mens moet zich in een tweede quarantaine week aan iets vasthouden. Vooreerst dook mijn koorts onder 38°. En ten tweede in de persoonlijke evaluatie van een aantal mede eMBA-studenten was er een uiterst flatterende feedback. Het is nooit allemaal wit of zwart.
De ideale wereld
Zaterdag en eMBA dag: Dealing with conflict en Leadership Effectiveness Analysis. Leren over feedback ontvangen en geven, je eigen leiderschapsstijl ontdekken en met de medestudenten bespreken.
Gisteren gebruikte ik naar het einde van de blog: De Ideale Wereld. Het is klaar als een klontje dat we daar op dit moment veraf zitten en dat er vandaag veel geleerd kan worden.
Er is al wat over geschreven, over de ideale wereld en ook wat geoefend op de uitvoering ervan. Tot op heden zonder succes.
Velen onder ons zullen bij terugblik het pre-COVID-19 tijdperk te laat als: “nog niet zo slecht” inschatten, maar ideaal was die wereld zeker niet.
Gewoon kunnen ademen, geen koorts, terug kunnen ruiken en proeven, geen pillennood en gewoon wakker worden zonder de vraag: “Is het beter, …, of slechter?”, maakt zeker deel uit van mijn ideale wereld. Een mens mag wat ambitie hebben.
Gezondheid betekent niets als je ze hebt en alles als je ziek bent. Gezondheid kan je niet kopen. Dat hoor je ook wel eens zeggen. De WHO heeft zijn definitie voor gezondheid en wellicht heeft iedereen er zijn of haar idee over. Een beetje zoals over die ideale wereld.
Zouden er in zo’n ideale wereld nog topvoetbalploegen bestaan?
Wellicht alleen maar topvoetbalploegen!
Maar wat zou dan de ploegkeuze van Messi, Neymar, Ronaldo, etc bepalen? Zouden ze nog iets hebben aan iemand die een NPV (net present value) uitrekent?
Zal cash nog altijd “rulen” of per definitie niet in een ideale wereld? Alleen de vraag die gesteld wordt kan een oplossing krijgen.
Nu ga ik mij connecteren met Antwerp Management School, virtueel. Mijn HP laptop als venster vanuit mijn quarantaine-wereld. Dat is voor mij op dit moment toch ook een klein stukje ideale wereld in de maak.
Stop in elk geval nooit om vandaag aan de toekomst te denken. Het is morgen al wat er van vandaag overblijft.
Aanpassen en doorgaan!
Gisteren en eergisteren werd er verder onderwezen. Antwerp Management School volgt de virtuele beleidslijnen. Wordt dit de toekomst? Veel kan op deze manier, maar als we zien hoeveel in communicatie niet-verbaal is en als we onze evolutionaire “bedrading” in acht nemen, dan zullen echte menselijke contacten hun terechte plaats terug innemen.
Toch ben ik onder de indruk van het aanpassingsvermogen en de energie om door te zetten.
Dit screenshot van mijn computer vat de voorbij 2 dagen mooi samen. Mijn eigen bureau als deel van de Antwerp Management School. Ja, geeft enige fierheid en paradoxaal genoeg is mijn wereld groter dan hij voor de eMBA was. Zo komen er bezorgde berichten van de collega’s uit Moskou binnen tijdens deze virtuele lessen. Ook daar start de COVID-19 realiteit.
Terug bij de les! “On top” onze program director die er een memorabel eerste jaar op zal nahouden. Te vrezen valt dat enige creativiteit, extra inzet en energie nodig zal blijven tijdens dit eMBA-cohort 2019-2020 voor onze program director en zijn studenten. Mijn eerste community project voor Muco.be is incompatibel met COVID-19. Het tweede project met andersvaliden EDGA-Golf Vlaanderen ligt ook stil. Voor anderen zal het niet anders zijn.
Het beeld hierboven bracht ook herinneringen uit mijn schooljaren. Broeders, nonnen en priesters waren toen nog (alom) tegenwoordig.
Los van enige stijlverschillen toch zeer herkenbaar. Niet? Een alziend oog en in beide gevallen conflictmanagement.
Aanpassen en conflicten, de as waar mensen en organisaties de komende maanden intens rondom zullen moeten draaien. Daarbij moeten ze ook nog het beste uit zichzelf halen.
Zorgen voor zichzelf en zo ook zorgen voor de ander. Die ander maakt immers deel uit van onze “herd”. Onze “kudde”. U hoorde Mark Rutte en Boris Johnson en ook de paus er al iets over zeggen. “Herd immunity”, wetenschap of geloof, onderwijs of berusten?
De Rooms-Katholieke kerk heeft een patent op krachtige beelden, zoals recent bij een pauselijk Urbi et Orbi voor een leeg Sint-Pietersplein in Rome.
Een herder zonder schapen. Het probleem van deze leider is op dit moment ook het probleem van zijn collega’s. Wie luistert, wie blijft over?
Sommigen blijven geloven in “survival of the fittest”. Neen, niet Darwin maar een andere bioloog, Herbert Spencer, bedacht deze oneliner. In het geval van COVID-19 betekent “Herd immunity” een beetje “survival of the fittest”. Dan toch liever de Belgische aanpak die veeleer aansluit bij een juist gelezen Charles Darwin. Mede door geloofsbreuk na het overlijden van zijn geliefde dochter Anne (1851) (cfr foto), kwam hij tot het publiceren van: “On the origin of species (1859)".
Hier wordt inderdaad een betoog over “natuurlijke selectie” gehouden. Het is echter niet de sterkste, the strongest, le plus fort, of de fitste die het haalt. De “aanpassingskampioen” haalt het.
“Le droit du plus fort”. Jean Jacques Rousseau wist er ook iets over te zeggen in zijn: ”Du contrat social ou principes du droit politique.”(1762): Rechtvaardigheid (justice) hangt af van het in harmonie handelen van het individu en de autoriteit en het wederzijds vervullen van de morele verplichtingen.
Met andere woorden: naar best vermogen voor elkaar zorgen.
Dus blijven zorgen, studeren, onderwijzen, produceren, …
De aanpassingskampioen in ons allen naar boven halen.
Gezien alle “cross-cultural references” eindig ik gepast.
AMS !
Wil je graag meer weten over onze eMBA? Klik dan op de banner hieronder: