NL

Riding Through Success: wat betekent succes voor mij?

Strategy & Innovation

RTS banner.png

Dat de Master in Innovation & Entrepeneurship veel succesvolle ondernemers voortbrengt, was al duidelijk. Ook tijdens de masteropleiding zijn de studenten al heel ondernemend. Zo organiseerden ze onlangs het event 'Riding Trough Success'. Zijn ze overmoedig aan het worden? 

Winnie Kisakye wordt vanuit het AMS Fund gesteund om deze master te volgen en bereidde samen met Yasmine Vetters, Anthony Verstraete, Ann-Sophie Tack, Erin Dooley, Kyra Koeken and Jonathan Albers dit event voor. "Het was een avond waarnaar we hadden uitgekeken sinds hij net gepland was. Aangezien het werd georganiseerd door studenten, waren we benieuwd wat het resultaat zou zijn. Het hele team had zijn hart en ziel gestoken in het voorbereiden van dit evenement. Eigenlijk voelde het bijna als de voorbereiding voor een last-minute bruiloft, maar deze specifieke bruiloft heette 'Riding through success'". 

De posters die te zien waren in de foyer gaven geen verklaring voor de titel van het event, waardoor de meeste studenten nieuwsgierig werden. Naast de naam en datum van het event, toonde de poster alleen een man met een aktetas die ergens naartoe aan het sprinten was. Misschien had hij ‘door het succes gereden’? Het was nog steeds niet duidelijk, althans niet voor iedereen, tot ze hoorden wie de gastsprekers waren. De AMS foyer was niet de normale vintage foyer waarin groepen studenten geregeld meetings hielden of samen bijpraatten over een kop koffie. De set-up was helemaal getransformeerd, alles was gedecoreerd met een zweem van zwart en goud. Iets meer dan 100 gasten werden hartelijk verwelkomd, waarna ze nog even de tijd namen voor een korte meet & greet en het event vervolgens aanving.

Opening

Terwijl de gasten plaats begonnen te nemen in de zaal, werden ze verwelkomd door Kyra Koeken. Ze bedankte hen voor hun aanwezigheid en gaf ook een beknopte introductie die de betekenis van het event uit de doeken deed. ‘Riding through success’ werd georganiseerd om een aspirant-wielrenner uit India, de 23 jarige Sarvesh Sangarya, te steunen. De jongeman droomde ervan mee te rijden in het wielrenkampioenschap Tour de France maar had noch een team, noch de nodige middelen voor training en faciliteiten. Er werd aangekondigd dat alle winst die gemaakt werd op het event naar hem ging. Vervolgens werd er een video over Sarvesh geprojecteerd zodat alle aanwezigen een beter idee kregen van wie Sarvesh was, zijn achtergrond, hoe hij erachter kwam wat zijn droom was en wat hem gemotiveerd heeft sindsdien.

RTS sprekers.png


Sofie Goos: "blijven geloven in jezelf" 

Bij het introduceren van de eerste gastspreker van de avond, Sofie Goos, gaf Winnie wat achtergrondinformatie over haar mee. De Belgische triatlete werd voor het eerst opgemerkt vanwege haar sportprestaties in 2008, ze behaalde medailles in Ibiza, Knokke, Mechelen en elders en neemt continu deel aan een groot aantal races waaronder de Florida Ironman en de Barcelona Challenge. Ze werd ter erkenning van haar jarenlange succes genomineerd als vrouwelijke Belgische atlete van het jaar en in 2010 werd ze fulltime professioneel triatleet. Ze is echter het meest gekend door de noodlottige gebeurtenis die in mei 2016 bijna haar carrière had beëindigd. Tijdens één van haar trainingen in Antwerpen werd Sofie neergestoken door een onbekende man, zonder enige reden. Na deze tragische gebeurtenis was ze gedwongen om zich te laten verzorgen op de intensieve zorg. Dezelfde dag kreeg haar moeder de diagnose dat ze borstkanker had. Na deze ongelukkige samenloop van omstandigheden werd Sofie gevraagd voor een interview door Jonathan Albers en Anthony Verstraete om inzicht te verschaffen in haar carrière voor en na die dag en wat ze nu als de ware betekenis van succes beschouwde.

Tijdens haar interview legde Sofie uit dat de man die haar had neergestoken psychische problemen had en dat zelfs als de tragische gebeurtenis een bluts had gemaakt in haar carrière, ze er alsnog niets aan had kunnen doen. Ze verklapte dat ze na haar herstel al haar negatieve emoties omzette in motivatie en terug begon te trainen. Iets later, in september 2016, nam ze deel aan een race waarvan ze al bij voorbaat wist dat ze hem niet kon winnen. In haar eigen woorden was dit nog niet ‘haar officiële comeback’. Volgens Sofie is de ware betekenis van succes blijven geloven in jezelf en je dromen niet aan de kant schuiven, ook wanneer de omstandigheden tegenvallen.

 

Ronald Gaastra: "stel haalbare doelen"

De tweede gastspreker die werd geïntroduceerd was Ronald Gaastra, de meest befaamde coach in de Belgische Olympische geschiedenis. Hij is een Nederlandse zwemcoach die in 1989 begon als technisch directeur bij de Vlaamse Zwemfederatie en diverse zwemtalenten naar medailles en Europese titels heeft geleid doorheen zijn carrière. Recent werd hij aangewezen als coach van het Belgisch nationaal team voor de Olympische Zomerspelen van 2016, waar Pieter Timmers een zilveren medaille kreeg voor zijn honderd meter vrije slag.

Tijdens zijn speech drukte Ronald de gasten op het hart dat succes niet bekeken moet worden als een droom, maar als een realiteit. Hij droeg aan dat we om succesvol te zijn moeten leren om redelijke doelen voor onszelf op te stellen, aangezien niets ooit wordt bereikt - en je bijgevolg alleen maar je tijd verspilt - zonder een echte strategie. Volgens Ronald is hard werken de weg naar succes.

 

Jamie Anderson: "familie, inspiratie en geluk"

Jamie Anderson, de laatste spreker van de avond, vertelde hoe hij zijn droom om professioneel wielrenner te worden opzij schoof om zich toe te leggen op zijn opleiding en een nieuwe carrière. Jamie is een academicus, auteur en spreker die door de Financial Times werd benoemd als 'management goeroe' en door het tijdschrift Business Strategy Review werd opgenomen in een lijst met ’s werelds 25 belangrijkste denkers, samen met internationaal gerenommeerde namen zoals Gary Hamel, Philip Kotler en Henry Mintzberg.

Een aantal jaar geleden was hij op de top van zijn carrière, getrouwd, twee kinderen en met een loonbrief die hem in staat stelde om te zorgen voor zijn familie: hij leek ultiem succesvol. Eender wie die had gekozen voor zijn branche, zou in zijn schoenen willen staan of tenminste ernaar streven om evenveel te verdienen. Maar terwijl Jamie alles investeerde in zijn carrière, had hij steeds minder tijd voor zijn familie waardoor hij ongelukkig werd. Hij toonde ook een foto die genomen was op dat moment van zijn carrière, waarop hij er alles behalve gelukkig uitzag.

Jamie gaf een nieuwe wending aan zijn carrière door ontslag te nemen en zich in te schrijven in een wielrenclub voor oudere mannen. Hij nam deel aan een race waar hij zelfs een bronzen medaille won en dit alles omgeven door zijn familie. Wanneer Jamie zijn job achter zich liet, keerde hij terug naar zijn passie, een keuze die hem meer tijd gaf voor zijn familie, inspiratie en bovenal zijn geluk. Volgens Jamie is dat succes. De laatste jaren heeft hij meer dan 300 keynote presentaties en lezingen gehouden op conferenties en workshops, waar hij spreekt over leiderschap, creativiteit, innovatie en strategie met een gezonde dosis passie en humor.

 

Afsluiter

Kyra Koeken bedankte achteraf nogmaals iedereen voor hun aanwezigheid. Ze introduceerde het team achter de organisatie, dat op hun beurt de gastsprekers een attentie gaf in de vorm van een boeket. Kyra informeerde tenslotte de gasten over de crowdfundingcampagne die plaatsvond aan een tafel achterin de foyer om mensen de kans te geven nog een donatie te doen voor Sarvesh. Verder was er een verkoop van speciaal gegraveerde lasercut fietsjes voor een euro. Het evenement kwam tot een gezellig einde met een cocktail waarbij alle gasten de kans kregen om met elkaar en de gastsprekers in gesprek te gaan.

 

Het event liet alle aanwezigen achter met dezelfde prangende vraag: wat betekent succes voor mij? Lees wat succes betekent voor andere MIE-studenten.