NL

De innovatieve leermethoden van HRM

Human Resources

paardencoaching.jpeg

Onze Masterclass HRM biedt naast de meer klassieke leervormen ook innovatieve leervormen aan. Een daarvan is paardencoaching. In deze blogpost verkennen we hoe paardencoaching kan bijdragen aan zowel individuele als groepsontwikkeling en wat juist de voordelen zijn van paardencoaching in vergelijking met andere methodieken.

 

Paard als vertaler

Paarden zijn al eeuwen trouwe metgezel van de mens en hebben al verschillende functies uitgeoefend. Omdat ze zo dicht bij de mens staan, voelen ze ons gedrag, emoties en onze non-verbale communicatie aan. Ze zijn in staat om de mens te confronteren met zichzelf: ze spiegelen discrepantie, voelen aan wanneer we onzeker zijn en pikken spanning op. Door deze eigenschappen kan het paard ook gebruikt worden als leraar, als vertaler en spiegel van onze emoties. Ze kunnen bijdragen aan een beter evenwicht in het individu en groepen.

In de video hieronder zie je hoe onze huidige deelnemers gecoacht werden.


Coaching

Coaching met paarden is een coachingsvorm die zowel individueel als in groep wordt aangeboden. De oefeningen die gedaan worden focussen daarom ook op observeren, contact maken, leiderschap en teamwerking. Het voornaamste doel ervan is om bewustzijn bij de deelnemer te ontwikkelen door middel van de spiegelende eigenschappen van de paarden en de nabespreking ervan door ervaren trainers. Door dit bewustzijn, wat zich kan afspelen op verschillende domeinen als communicatie en leiderschap, kan nieuw gedrag gesteld worden wat zorgt voor integratie. Dit nieuwe gedrag kan zich dan omzetten in concrete actiepunten die doorgevoerd kunnen worden naar de werkvloer, bijvoorbeeld op vlak van samenwerking in team of in de gehanteerde leiderschapsstijl.

 

Wat is de meerwaarde?

Het nut van paardencoaching is niet onomstotelijk bewezen. Wat is dan de meerwaarde van paardencoaching in vergelijking met andere methodieken om tot bewustwording te komen? Bij deze coachingsvorm komt de feedback voornamelijk van het paard, dat als objectief en onbevooroordeeld wordt gezien. Daardoor treedt er minder weerstand op bij de deelnemer. Bovendien is een verbinding tussen de mens een het paard noodzakelijk. Paarden vragen integratie in jezelf van kracht, rust, overgave en begrenzing, kerneigenschappen van leiderschap en teams.

Antwerp Management School boogt op een rijke traditie op vlak van Human Resources. Onze jarenlange ervaring op vlak van zowel onderzoek als uitbouwen van kwaliteitsvolle opleidingen staat garant voor een unieke leerervaring. Ondanks de traditie houden we onze opleidingen up-to-date door het onderzoeken van innovatieve leermethoden.

Benieuwd wat de Masterclass HRM nóg meer te bieden heeft? Ontdek het hier!