NL

Resoluut de grens over voor de Executive Master in Publiek Management

Public & Social Profit sector Leadership

Marcel van der Vaart studeerde fysiotherapie en sociale wetenschappen. Dat sociale aspect trekt hij voluit door in zijn werk. Hij werkt al langer binnen de lokale overheid en bijna altijd in het sociaal domein. Momenteel is hij beleidsadviseur in Zeist, een gemeente van zowat 64.000 inwoners in de provincie Utrecht. Zelf woont hij met zijn gezin in het Noord-Hollandse IJmuiden. Tussen Zeist en Ijmuiden is het al even pendelen, dus hield de rit naar Antwerpen hem niet tegen om daar een opleiding te starten. In september 2019 is hij dan ook vol overtuiging aan de Executive Master in Publiek Management bij AMS gestart.

Waarom wilde je graag een Master in Publiek Management volgen?

De laatste jaren zijn er in Nederland heel wat taken en verantwoordelijkheden van de rijksoverheid naar het lokale bestuur overgeheveld. Die decentralisatie maakt onze job een stuk complexer. Ik was dus op zoek naar extra kennisonderbouw. En daarnaast wou ik persoonlijk groeien. Ik zocht eerst in de richting van bedrijfskunde of een MBA, maar die opleidingen staan behoorlijk ver af van de publieke sector. Onze gemeentesecretaris gaf me de tip om richting publiek management te kijken. Zelf heeft hij enkele jaren terug ook zo’n opleiding gevolgd.

marcelvandervaart

En waarom dan precies in Antwerpen?

Ik heb verschillende opleidingen bekeken. Het is uiteindelijk Antwerpen geworden omwille van de prijs-kwaliteitsverhouding. Het programma steekt goed in elkaar. AMS staat ook zeer goed aangeschreven als managementschool, is geaccrediteerd en volledig erkend in Nederland. Het is voor mij iets verder rijden, maar dat neem ik er graag bij. Omdat de lessen om half twee beginnen staan er geen files en ben ik er relatief snel. En nu in coronatijd zijn de lessen sowieso vooral online.

Wat spreekt je zo aan in het programma? 

Het is een mix van management en bestuurskunde. Je kan ook een aantal keuzevakken meepikken, zoals organisatienetwerken. En omdat het een executive master is, word je niet bedolven onder massa’s theorie maar is er een goede balans met de praktijk. Je krijgt namelijk kaders en handvatten aangereikt die je zo in de praktijk kan toepassen. Bij vrijwel alle vakken komen gastdocenten, onderzoekers of politici, ook uit Nederland, over hun praktijkervaring vertellen. En we gaan zelf aan de slag met cases uit de eigen organisatie. Daardoor leer je veel over je eigen organisatie, zoals over de strategie, besluitvorming, financiën en HRM. Tegelijk leer je ook veel over jezelf. In het Leadership Lab bijvoorbeeld ga je op zoek naar je eigen verhaal over leiderschap.

“Je leert ook veel over je eigen organisatie, zoals strategie, besluitvorming, financiën en HRM."

Zit de sfeer in de groep goed?

De sfeer is prima. Omdat je vaak in kleine groepjes samenwerkt, leer je elkaar ook goed kennen. Zowat iedereen werkt in de publieke sector, maar in heel verschillende contexten: bij een gemeente, federale overheid, brandweer, havenbedrijf, spoorwegen of ziekenhuis. En in heel verschillende rollen, zoals leidinggevende, beleidsadviseur of jurist. Het is fijn om vanuit al die verschillende insteken ervaringen te kunnen uitwisselen.

Wat wil je met deze opleiding voor jezelf en jouw organisatie bereiken?

Zelf wil ik graag nieuwe inzichten en ervaringen opdoen en nieuwe mensen ontmoeten. Ik denk de laatste tijd steeds meer na over de stap richting een leidinggevende functie. Deze opleiding geeft me hiervoor alvast de juiste bagage mee. Op professioneel vlak helpt de opgedane kennis me om beter om te gaan met beleidsvraagstukken, strategisch denken en werken in netwerken. Dankzij de praktijkopdrachten kan je al heel wat oplossingen voor je eigen organisatie uitwerken. Je leert je organisatie zo ook van binnen en van buiten kennen. Daardoor kan ik nu makkelijker met andere teams schakelen en complexe vraagstukken sneller doorgronden.

Ook mijn masterproef is op mijn organisatie afgestemd. Door corona zien we mensen steeds eenzamer worden. Zeist heeft een huisbezoekprogramma opgezet. In mijn masterproef onderzoek ik de effectiviteit van zo’n programma. Ik heb eerst deskresearch gedaan, een conceptueel model ontwikkeld en een enquête opgesteld. Die is nu naar alle zelfstandig wonende ouderen (75+) in de gemeente verzonden. Binnenkort kan ik aan de analyse beginnen. Het leuke is dat ik voor mijn masterproef word begeleid door een Nederlandse docent die lesgeeft aan AMS.

Valt de opleiding goed te combineren met werk & privé? 

Ja, dat lukt aardig. Naast de lesdag is de studiebelasting zowat 8 uur per week. Je moet het gewoon goed inplannen voor jezelf en de huiswerkopdrachten goed bijhouden. Ik sta zelf vaak wat vroeger op om te studeren zodat ik ‘s avonds en in het weekend minder moet doen. Nu de masterproef concreter wordt, loopt de druk wel iets op.

Zou je de opleiding aanraden aan andere (Nederlandse) professionals in de sector?

Absoluut. Het is een heel goede opleiding die knap in elkaar steekt en gegeven wordt door bedreven docenten. Omdat België bestuurskundig complex is georganiseerd, leer je hier ontzettend veel en je kan dit goed spiegelen aan de situatie in Nederland. De campus in Antwerpen biedt ook topfaciliteiten en ligt midden in de gezellige stad. Ook de online-studieomgeving is dik in orde. Een aanrader dus over de hele lijn.

 

Hieronder vind je een overzicht van ons aanbod van opleidingen op maat van de publieke sector:

Public Management - Masterclasses

Public Management - Executive Master