NL

Hoe je als overheid slim de Europese besluitvorming kan beïnvloeden

Students & Alumni Public & Social Profit sector

 PuMa 6.jpg

Het PuMa-debat 'Haal meer uit Europa' van 20 april werd deskundig geleid door Peter Bursens die ons verwelkomde met de gedachte dat Europa gewoon doorgaat en onder ons is, ondanks de kritische geluiden.

Thomas Antoine

PuMa 4.jpgDe gastheer van het event: Thomas Antoine, kersverse én eerste Belgische algemeen secretaris van de Benelux, is de eerste spreker. In tijden van Eurocrisis geeft hij een aantal succesfactoren voor samenwerking mee vanuit het sterke merk Benelux. Bottum-up starten, vanuit de noden van mensen vertrekken, complementariteit en solidariteit erkennen in verscheidenheid, fier zijn op je culturele erfenis, zonder verstikkend nationalistisch te worden. Samenwerken beschouwen als een antropologische onderneming, eerder dan een puur financiële aangelegenheid en vooral ook problemen als opportuniteit zien, in plaats van de opportuniteit als een probleem.

Jan Buysse

PuMa 1.jpgGeïnspireerd luisteren we vervolgens naar de keynote, die komt van Jan Buysse, Directeur van het Vlaams-Europees verbindingsagentschap vzw. Hij maakt ons duidelijk dat Europa vandaag de dag ons 'binnenland' is. Helder zet hij uiteen waarom dat zo is en geeft hij een toelichting over de informatie en ondersteuning die Vleva te bieden heeft. Daarna definieert hij de visie van de Vlaamse regering op Europa. Dankzij de bijdrage van Jan Buysse weten de aanwezigen waar ze informatie over Europese subsidies kunnen vinden.

Aan het debat dat volgt, wordt deelgenomen door Jan Buysse en twee panelleden die vanuit hun eigen bestuur ervaring hebben met Europa. Ook zij gaven blijk van gezond “patriottisme” in hun korte uiteenzetting over Provincie Antwerpen en Stad Gent en hun Europa-ervaringen.

Pieter Soeteweij

PuMa 2.jpgPieter Soeteweij zet uiteen hoe zijn Provincie Antwerpen Europa dichterbij de burger brengt. Met het infopunt Europa Direct geven zij eerstelijns informatie, werken zij aan educatie en hebben ze een publiekswerking. Ze zetten lokale campagnes op en ontvangen bijvoorbeeld ook scholen. De provincie is daarnaast een nuttige partner bij het vinden van Europese subsidies en projectpartners. Kleine gemeenten en organisaties kunnen er begeleiding en ondersteuning krijgen.

Karl Filip Coenegrachts

PuMa 5.jpgKarl Filip Coenegrachts maakt aansluitend de aanwezigen duidelijk hoe zijn Stad Gent in de afgelopen jaren van 2 naar 55 Europese projecten is geëvolueerd. Je neemt best de inhoudelijke doelstellingen uit je eigen meerjarenplan als leidraad, in plaats van wanhopig op zoek te gaan naar geld. De inhoudelijke medewerkers hebben ze in Gent hun job laten doen en de administratieve lasten gecentraliseerd in een aparte dienst. Het is belangrijk om duidelijke keuzes te maken voor relevante netwerken en voorzichtig te zijn met externe consultants: zij hebben soms hun eigen agenda, vanuit andere opdrachten. Je strategische doelstellingen matchen met de doelstellingen van Europese programma’s is de eerste stap naar een succesvol traject. Europese subsidies geven je de mogelijkheid om je doelstellingen te verbreden.

PuMa 3.jpgNa een korte samenvatting door moderator Peter Bursens hebben we genoeg stof om tijdens de uitstekend verzorgde receptie wat door te praten over onze eigen plannen en projecten voor Europa en alvast wat netwerken te vormen met vertrouwde en nieuwe gezichten. Geïnspireerd door het Europa-enthousiasme van de sprekers én de nuttige tips halen wij, als alumni van de Master in Publiek Management, vanaf nu ook meer uit Europa! 

Ontdek de Master in Publiek Management! Ontdek hier nog meer foto's van het event.