self-driving.jpg

Sta me toe een potentiële verschuiving van ons huidige mobiliteitspatroon te schetsen. In de toekomst praten we niet meer over privéwagens of bedrijfswagens, salariswagens bestaan niet meer en SUV’s zijn al helemaal uit den boze. Het samenstellen van een wagen -denk maar aan het uitkiezen van een mooie kleur, dito velgen, de keuze tussen een lederen of stoffen zetelbekleding, gespoten bumpers, verkeeraanwijzers in de zijspiegels en ga zo maar door- wordt volledig uit ons geheugen gewist. Een wagen op de oprit of in de garage behoort voorgoed tot het verleden. Wagenbezit is het nieuwe roken en wordt gemarginaliseerd.

‘Mobiel zijn’ betekent dat je je gemotoriseerd vervoersvraag volledig in de handen van een ander legt. De mobiliteitsmarkt bestaat uit een paar grote mobiliteitsproviders die zo efficiënt mogelijk in de mobiliteitsvraag van hun klanten trachten te voorzien. De providers hebben zelfrijdende, autonome voertuigen in hun portefeuille, die ze inschakelen om hun klanten te vervoeren.

Zaterdagochtend 10 mei 2045

Je staat ’s ochtends op en gaat naar de bakker. Normaliter neem je hiervoor de fiets, maar aangezien het regent, open je de mobiliteitsapp en bestel je een voertuig op afroep. Na enkele ogenblikken stopt er een voertuig voor jouw deur en je springt erin. Aangekomen bij de bakker wacht het voertuig voor de deur terwijl jij verse broodjes bestelt. Na de aankoop stap je terug in en brengt het voertuig je veilig en wel naar huis. Onderweg check je sociale media en lees je het nieuws van die ochtend. Bij je thuiskomst dek je de tafel en genieten jij en je gezin van een lekker vers ontbijt.

"Normaliter neem je hiervoor de fiets, maar aangezien het regent, open je de mobiliteitsapp en bestel je een voertuig op afroep."

Na al dit lekkers overloop je samen met je partner de boodschappenlijst van de komende week. Deze boodschappen doe je uiteraard niet zelf meer –zoals in 2017– maar ze worden aan huis geleverd op de tijdstippen dat jij ze nodig hebt. Dit zorgt ervoor dat je koelkast steeds gevuld is, zelfs als je niet thuis bent. Na de boodschappenlijst, vullen jullie samen een andere lijst in, namelijk de verplaatsingen voor de volgende week. Waar mogelijk wordt er gewandeld en gefietst, maar indien de afstand te groot is, kiezen jullie steevast voor het voertuig.

"Na de boodschappenlijst, vullen jullie samen een andere lijst in, namelijk de verplaatsingen voor de volgende week."

Na al dit plannen en vooruitkijken, ga je aan de slag in de tuin. De houten tuinbank moet dringend geschuurd worden en verdient een likje verf om weer helemaal op kleur te zijn voor de zomer. Eerst even passeren bij de plaatselijke doe-het-zelf om de juiste korreldikte schuurpapier en verf aan te kopen. Je roept een voertuig af en tijdens de rit naar de doe-het-zelf, zoek je de benodigdheden voor je klus op. Terwijl jij schuurt en verft, gaat je partner samen met de kids op bezoek bij de familie. Deze verplaatsing wordt ook weer geregeld via de mobiliteitsapp en een voertuig pikt je partner en de kids op. Het voertuig zorgt voor de verplaatsing, terwijl je wederhelft met de kinderen hun week overloopt en de bijhorende mobiliteitsvraag beantwoordt.

’s Avonds komt je schoonzus op de kinderen passen, terwijl jij met je partner en wat vrienden uit eten gaan. Op het afgesproken uur komen jullie allen aan op de afgesproken locatie, in verschillende voertuigen. Hier drinken en eten jullie naar hartenlust en genieten jullie van sfeer en gezelligheid. Tijdens het bestellen van het dessert, activeer je de mobiliteitsapp en bestel je het vervoer naar huis. Je neemt afscheid van het gezelschap en stapt in de afzonderlijke wagens, die jullie veilig en wel thuis afzet.

"Voor elk gezinslid staat er een voertuig voor de deur te wachten op het afgesproken uur, om ieder naar zijn of haar bestemming te brengen."

Na het weekend begint de werkweek weer. Het gezin heeft op maandagochtend elk een andere bestemming. Jij moet naar de stad, terwijl je partner enkele dorpen verderop aan de slag is. De kinderen moeten respectievelijk naar de basis- en naar de secundaire school. Voor elk gezinslid staat er een voertuig voor de deur te wachten op het afgesproken uur, om ieder naar zijn of haar bestemming te brengen.

"Na de school worden de kinderen afzonderlijk opgepikt en door een voertuig naar de muziekschool en de voetbaltraining gebracht."

De kids appen met hun vrienden onderweg naar de verschillende scholen, terwijl jij de presentatie met de jaarlijkse verkoopcijfers instudeert. Je partner daarentegen is bezig met het finetunen van de verschillende bestemmingen en tijdstippen van de gezinsleden voor de komende week. Na de school worden de kinderen afzonderlijk opgepikt en door een voertuig naar de muziekschool en de voetbaltraining gebracht. Als beide activiteiten afgelopen zijn, worden ze opgepikt en naar huis gebracht. Hier zit jij samen met je partner te genieten van een glas wijn, terwijl jullie de tafel dekken. Het eten werd, zoals elke avond, door jullie beiden bereid.

De voordelen op een rij

Een mobiliteitspatroon waarin zelfrijdende auto’s een centrale rol hebben biedt dus veel voordelen. We worden flexibeler, omdat we niet afhankelijk zijn van het aantal auto’s dat we bezitten. We kunnen onze reistijd efficiënt gebruiken. We reizen op een meer ontspannen manier, omdat we onszelf niet hoeven bezig te houden met het verkeer. Tanken en reparaties aan de auto hoeft men niet langer zelf te doen. Of en hoe snel dit nieuwe mobiliteitspatroon zich zal ontwikkelen hangt af van de technologie en de flexibiliteit van de samenleving. Hoe dan ook: zulke mobiliteitsontwikkelingen kunnen ons een hoop opleveren.

Lees ook het vervolg op deze blog, waarin we enkele kanttekeningen bij dit scenario bespreken. Wat spreekt jouw aan in autonome voertuigen en wat denk jij dat mogelijke obstakels zijn? Laat het me weten.

Contacteer Nils!