NL

Sociale dialoog - deel 2: daar boven

Human Resources

Banner Judith Peggy_8maanden_preview.jpeg

In het najaar van 2018 zal bij ACCO het nieuwe boek ‘Sociale dialoog: kans of kwelling?’ van AMS-professor Peggy De Prins verschijnen. In aanloop naar deze publicatie reflecteert Peggy telkens vanuit alledaagse ervaringen op het thema van de sociale dialoog.

Daar boven

Ik heb iets met het gezegde ‘daar boven’. In uiteenlopend gezelschap wordt hiernaar vaak verwezen. Volgens mijn gelovige schoonmoeder woont ‘daar boven’ God. De mens wikt, maar God beschikt en dat gebeurt ‘daar boven’, it's as simple as that. Voor mijn kinderen wonen ‘daar boven’ hun overleden bomma en bompa. Telkens wanneer onverwacht de zon schijnt, of er verschijnt plots een regenboog, kijken we samen naar boven, wuiven we en prijzen we uitvoerig hun vrijgevigheid.  

"De mens wikt, maar God beschikt en dat gebeurt ‘daar boven’, 
it's as simple as that."

Voor veel werknemers wonen ‘daar boven’ de bazen. Vaak kijken mensen ook effectief naar boven wanneer zij in hun gesprek iets over de bazen kwijt willen. Zelfs ongeacht het feit of het bedrijfsgebouw ook effectief een bovenverdieping heeft. Het subtiele gevoel van machtsassymetrie raakt blijkbaar een gevoelige snaar en bepaalt mede ons discours en non-verbaal gedrag. Het symboliseert het gevoel dat er zaken, ten positieve, maar doorgaans vooral ten negatieve, boven onze hoofden heen worden beslist. Als het van ‘daar boven’ komt, zitten we doorgaans in een negatieve framing.

"Vaak kijken mensen ook effectief naar boven wanneer zij in hun gesprek iets over de bazen kwijt willen."

Machtssymmetrie 

Binnen de sociale dialoog wordt dit gevoel van machtsassymetrie vaak nog uitvergroot en uitgespeeld. De eerste bouwsteen in het boek ‘Sociale dialoog: kans of kwelling?’ neemt hierover expliciet stelling in. Op basis van empirisch materiaal roep ik op om in de perceptievorming het thema van machtssymmetrie (de tegenpool dus) binnen de sociale dialoog toe te juichen.

"Op basis van empirisch materiaal roep ik op om machtssymmetrie binnen de sociale dialoog toe te juichen."

Door het (herhaaldelijk) impliciet en expliciet benadrukken van gelijkwaardigheid als gesprekspartners, de wederzijdse afhankelijkheid, het samen over de brug komen of nog: ‘het gelijkwaardig tegenspel bieden op een manier die de ander niet als bedreigend ervaart’ wordt machtssymmetrie positief vormgegeven.

Lees meer blogposts van Peggy!