NL

“Jammer dat ik dit niet twintig jaar eerder deed”

Strategy & Innovation

Dat het nooit te laat is om bij te leren, bewijst Thierry De Vos (59). De zaakvoerder van Spiers Slaap besloot in 2017 het begeleidingstraject Road to Growth te volgen. Straf, voor iemand die volgend jaar zijn zestigste verjaardag viert. Het resultaat? Bovenop drie florerende filialen in Oudenaarde, Oostakker en Sint-Martens-Latem een vierde vestiging in Brugge. En frisse ondernemersmoed.

Spiers Slaap

Spiers Slaap is een echt familiebedrijf. Leopold Spiers richtte zijn matrassenhandel op in 1881. De huidige zaakvoerder, achterkleinzoon Thierry De Vos, heeft het ondernemen met de paplepel ingegoten gekregen. Hij is het dus gewend op zijn buikgevoel te vertrouwen. Toch bekruipen hem twijfels wanneer hij begin 2017 begint na te denken over uitbreiding.

“Als je er als zaakvoerder alleen voor staat, moet je ook alle beslissingen zelf nemen. Je hebt geen raad van bestuur om mee te overleggen of iets al dan niet een goede zet is. Toen ik speelde met het idee van een vierde vestiging in Brugge, spookten er heel wat vragen door mijn hoofd: is dit financieel wel haalbaar? Heb ik al niet meer dan genoeg werk? Heb ik wel zin en energie om nieuw personeel aan te werven en op te leiden?" 

Het is dankzij een gesprek met UNIZO-adviseur Ignace die toevallig over de vloer komt, dat er een lampje begint te branden. “Hij vermeldde terloops Road to Growth. Mijn aandacht was meteen getrokken, want advies van iemand die er níét met zijn neus op zat, was op dat moment zeker welkom.”

Confrontatie met jezelf

Thierry besluit om het begeleidingstraject te volgen. Wat volgens hem de grootste meerwaarde is van werken met een externe coach? “Je bent verplicht om na te denken over je aanpak. Zo leer je jezelf een stuk beter kennen. Er zijn veel dingen die je onbewust wel weet, maar die pas écht aan de oppervlakte komen wanneer je erover praat met iemand anders. Dat kan confronterend zijn, maar het is een goede leerschool.

Ik besefte bijvoorbeeld dat ik nogal snel van focus verander en me gemakkelijk door mijn emoties laat beïnvloeden. Ik liep daardoor echt vast op die vraag: open ik wel of niet een nieuwe zaak? Ignace hielp me de knoop doorhakken door te focussen op de rationele kant. Bij elke beslissing moet je de voor- en nadelen afwegen. Wegen de voordelen zwaarder door? Waarom zou je het dan niet doen? Dat bleek het geval, dus waagde ik de sprong.”

Daarnaast blijkt het outsiderperspectief nuttig. “Omdat hij zelf niet in de branche zit, had Ignace een frisse kijk op de dingen. Zo dwong hij me ook op langere termijn te denken. Ik ben geneigd te zeggen: ‘We zien wel, misschien volgend jaar’. Dat heb ik afgeleerd. Als zaakvoerder moet je weten waar je over vijf of tien jaar wilt staan.”

Impuls voor nieuwe projecten

Intussen is de vierde vestiging van Spiers Slaap een feit. En de zaak in Oudenaarde is van de stadsrand weer naar het centrum verhuisd. “De vernieuwing van het marktplein is er eindelijk afgerond, dus wilde ik terugkeren naar de mensen.”

Tijd om even uit te blazen? Nee hoor. Thierry’s volgende project staat al op stapel. En start opnieuw met UNIZO. “Dit keer wordt het een cursus over hoe ik mijn zaak aantrekkelijker kan maken voor nieuwe medewerkers. Dat is een opvallende trend: je moet jezelf als werkgever tegenwoordig echt verkopen. Ik wil weten hoe ik dat het best aanpak.”

Bijna zestig of niet, Thierry heeft de ondernemersmicrobe duidelijk weer te pakken.

“Eigenlijk is het vooral jammer dat ik niet twintig jaar eerder begonnen ben met begeleiding. Zo’n extern klankbord is ontzettend waardevol. En het is een pak minder gevaarlijk dan je plannen bespreken met een concurrent.” 

Net als Thierry op zoek naar hernieuwde energie voor jezelf én je onderneming?

Ontdek de opleiding Groeimanagement, incl. road to Growth

De begeleiding Road to Growth is een samenwerking tussen UNIZO, Antwerp management School en Graydon. AMS ontwikkelde de tools en methodiek die de Road to Growth-coaches bij bedrijven toepassen en zal in een later stadium verder onderzoek doen op basis van de resultaten uit deze trajecten.

PartnerlogoVLAIO-AMS-Unizo-alternatief